Normal_vaccin_inenten_prik

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: Amsterdamse huisartsen nemen deel coronazorg ziekenhuizen over

Herstellende coronapatiënten in ziekenhuizen in Amsterdam worden mogelijk eerder naar huis gestuurd, omdat huisartsen een deel van de zorg op zich nemen. "We zien vaak dat mensen die over de berg zijn en weer herstellen, nog vrij lang wat zuurstof nodig hebben, terwijl ze verder stabiel zijn.  "Als zij zichzelf met mantelzorg of minimale thuiszorg kunnen redden, mogen ze met zuurstof eerder naar huis."

Dinsdag: ‘Pas als 70 procent corona-prikken heeft gehad, sterft het virus’

Mocht het veelbelovende vaccin tegen het coronavirus van Pfizer op de markt worden toegelaten, dan moet zeker 70 procent van de bevolking ermee worden ingeënt om het virus ook werkelijk helemaal uit te doven. Alleen dan kan het niet genoeg mensen meer vinden om te blijven bestaan. Een vaccin zal ook een werkingsperiode van "minimaal een half jaar tot een jaar" moeten hebben, wil het echt voldoende effect hebben, zegt hoogleraar vaccinologie Anke Huckriede

Woensdag: aantal zorgmedewerkers met corona stijgt tot boven de 50.000 

Meer dan 50.000 mensen die in de zorg werken, hebben het coronavirus opgelopen. Het virus is sinds het begin van de uitbraak vastgesteld bij 53.844 zorgmedewerkers. Vorige week stond de teller op 47.755. Dat betekent dat het aantal besmettingen onder zorgmedewerkers met 6.089 is gestegen. Het gaat niet alleen om mensen die in ziekenhuizen werken, maar ook om bijvoorbeeld thuiszorgers en verplegers.

Donderdag: ‘Vier op de tien Nederlanders wil zich niet laten vaccineren tegen corona’

Vier op de tien Nederlanders willen zich niet laten vaccineren tegen corona als er straks een coronavaccin beschikbaar is. Bijna de helft zegt zich wel te willen laten vaccineren zodra dit kan. Dat geldt vooral voor vijftigplussers.

Vrijdag: ‘Twijfel bij kwart ouderen over vaccinatie tegen coronavirus’

Hoewel een meerderheid van de ouderen (65,5 procent) zich direct wil laten vaccineren zodra een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar is, bestaat er ook veel twijfel. Ruim een kwart (27,2 procent) van de ouderen geeft aan zich niet direct te laten vaccineren. Bovendien zijn mannen eerder geneigd een vaccin te nemen dan vrouwen en staan mensen op oudere leeftijd er vaker voor open.

Door: Nationale Zorggids