Normal_coronavirus_corona_covid

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: WHO stelt dat vaccin niet genoeg zal zijn om pandemie te stoppen

Een vaccin zal op zichzelf niet genoeg zijn om de coronapandemie te stoppen, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Een vaccin zal de andere middelen die er zijn aanvullen, niet vervangen. Na de eerste vaccinatieronde zal het virus nog steeds veel bewegingsruimte hebben en daarom blijft voorzichtigheid van groot belang.

Dinsdag: ‘Mensen die coronamaatregelen negeren krijgen als laatste vaccin’

Wie moet er straks als eerste in aanmerking komen voor het coronavaccin? Als het aan de Nederlandse bevolking ligt, wordt er onderscheid gemaakt tussen mensen die zich wel of juist niet aan de coronamaatregelen houden. Ook het hebben van een gezond gewicht zou voorrang moeten geven tot een vaccin. Leeftijd en cruciale beroepen, factoren die in de media terugkomen, blijken van ondergeschikt belang.

Woensdag: advies om met maximaal 6 gasten kerst te vieren

Expertgroep OMT adviseert om kerst in huiselijke kring te vieren, met maximaal zes gasten buiten het huishouden. Het is beter als deze gasten uit dezelfde regio komen, maar dat zou geen vereiste moeten zijn. Ook als huishoudens met kerst maximaal zes familieleden of vrienden uitnodigen, blijft het belangrijk 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Donderdag: coronavaccin eerst naar 60-plussers en zieken

Donderdag adviseerde de Gezondheidsraad het kabinet over een mogelijk intentingsbeleid, zodra er een vaccin tegen corona is. 60-plussers en zieken zouden als eersten gevaccineerd moeten worden. Er moet namelijk een keuze gemaakt worden omdat er niet meteen genoeg vaccins voor iedereen zijn. Daarom wil de raad inzetten op het verminderen van ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus en zouden mensen met de meeste kans daarop als eerste het vaccin moeten krijgen.

Vrijdag: mondkapje vanaf 1 december verplicht in openbare ruimte

Vanaf 1 december is iedere Nederlander van 13 jaar of ouder verplicht om een mondkapje te dragen in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters. Ook in het onderwijs moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen, net als mensen in contactberoepen en hun klanten. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro. Opvallend is dat het kabinet spatschermen (faceshields) verbiedt. Het zou de neus en mond niet volledig bedekken en mag daarom niet gebruikt worden als alternatief voor een mondkapje.

Door: Nationale Zorggids