Normal_coronavaccin__vaccin__coronavirus__inenten

Het is "bemoedigend" nieuws dat het coronavaccin van AstraZeneca tot 90 procent effectief is, reageert de Wereldgezondheidsorganisatie WHO op de aankondiging van de Brits-Zweedse farmaceut.

Hoofdwetenschapper van de WHO Soumya Swaminathan kijkt uit naar de onderzoeksgegevens, "net zoals bij de andere veelbelovende resultaten van de afgelopen weken". Zowel Pfizer als Moderna meldden onlangs dat hun vaccins bij 95 procent van de proefpersonen effectief zijn. Swaminathan is blij dat AstraZeneca inspanningen doet de vaccins betaalbaar en eenvoudig bewaarbaar te maken.

Licht aan het einde van de tunnel

"Het licht aan het eind van deze lange, donkere tunnel wordt iets helderder" , zei WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hij riep regeringen op zeker te stellen dat alle, ook armere, landen vaccins krijgen. Tedros verwelkomde de verklaring van de G20-landen daarover, maar is er niet gerust op. Er is nog altijd 4,3 miljard dollar tekort. "Er is nu een reëel risico dat de armsten en kwetsbaarsten worden vertrapt in de stormloop naar de vaccins", aldus Tedros.

AstraZeneca trekt met de ontwikkeling van het potentiële Covid-19-vaccin op met de Universiteit van Oxford. Testresultaten onder 20.000 vrijwilligers toonden aan dat het middel bij 70 procent effectief was. Bij proefpersonen die eerst een halve dosis en later een volledige dosis kregen van het vaccin, steeg de effectiviteit tot 90 procent.

Door: ANP