Normal_corona-5174671_640

Mensen die roken of kampen met overgewicht hebben een grotere kans op een slechter beloop van corona. Dit blijkt uit een wetenschappelijke publicatie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Erasmus MC en het Amsterdam UMC. Volgens de betrokken wetenschappers is er daarom meer aandacht nodig voor leefstijl bij het bestrijden van de pandemie. Dit meldt LUMC. 

Ruim de helft van de volwassen Nederlanders heeft overgewicht, waarvan 15 procent obesitas. Sinds de uitbraak van de coronapandemie blijkt dat veruit de meeste coronapatienten in het ziekenhuis of op de intensive care (ic) last heeft van overgewicht of obesitas.

De onderzoekers benadrukken dat het belangrijk is om mensen met overgewicht niet te veroordelen, omdat een ongezonde leefstijl daar lang niet altijd de oorzaak van is. Er zijn tal van andere oorzaken die meespelen, zoals sociale en medische factoren.

Ernstiger beloop corona bij overgewicht

Overgewicht leidt via diverse wegen tot een ernstiger beloop van corona. Onder meer via bijkomende aandoeningen, zoals meer diabetes, hart-, nier-, en longziekten, en vaker trombose. Het ernstiger beloop van de ziekte komt met name door een chronisch minder goed functionerend immuunsysteem. Hierdoor krijgt het coronavirus zeer waarschijnlijk extra kans om zich te vermenigvuldigen. Bij mensen met obesitas kan dit leiden tot een forse mate van ontsteking en vaak ook trombose.

Een verminderde functie van het immuunsysteem kan ook zorgen voor een minder effectieve vaccinatie, zoals ook van een griepprik bekend is dat deze minder effectief is bij mensen met obesitas. Of dit bij een toekomstig coronavaccin ook het geval is, is nog onduidelijk.

Immuunsysteem op korte termijn versterken

Een verstoord immuunsysteem is op korte termijn te beïnvloeden. Bij mensen met obesitas die door een leefstijlinterventie slechts een paar procent in gewicht kwijtraken, gaat het immuunsysteem op meerdere fronten al beter werken. “Het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat ze zelf actief hun weerbaarheid tegen infecties zoals covid en hun algehele gezondheid kunnen verbeteren”, zegt cardioloog Douwe Atsma van het LUMC.

Leefstijl en corona

De website www.leefstijlencorona.nl van Vereniging Arts en Leefstijl, Partner Obesitas Nederland en Lifestyle4Health helpt mensen om een betere leefstijl om te zetten naar de praktijk. Ook hebben de partijen een publiekscampagne opgezet om aandacht te vragen voor een gezonde leefstijl in relatie tot corona.

Door: Nationale Zorggids