Normal_corona-5174671_640

Bij patiënten die kampten met ernstige corona, herstelt het longweefsel in de meeste gevallen goed. Opvallende conclusie is dat de groep patiënten die door de huisarts werd doorverwezen slechter herstelt dan patiënten die opgenomen zijn geweest op de intensive care van het ziekenhuis. Dit blijkt uit een studie van het Radboudumc, zo meldt het ziekenhuis.

In het onderzoek zijn 124 patiënten teruggezien na een acute corona-infectie. Zij kwamen op de Radboudumc-corona-nazorgpoli. De patiënten zijn onderzocht met behulp van onder meer een ct-scan en een longfunctietest. Na drie maanden is een eerste balans opgemaakt en hieruit blijkt dat het longweefsel van de patiënten goed aan het herstellen is. Restschade in het longweefsel is meestal beperkt en wordt het vaakst gezien bij patiënten die op de ic zijn behandeld.

De meest voorkomende klachten na drie maanden zijn vermoeidheid, kortademigheid en pijn op de borst. Ook ervaren veel mensen nog beperkingen in het dagelijks leven en een verminderde kwaliteit van leven.

Gelijkenissen met herstel na zware longontsteking

“Het patroon dat we zien bij deze patiënten kent gelijkenissen met het herstel na een zware longontsteking of het ziektebeeld ARDS waarbij zich vocht in de longen ophoopt. Bij deze aandoeningen duurt het herstel over het algemeen ook lang. Dat we nu zien dat de longe na covid-19 deze mate van herstel tonen, is bemoedigend”, zegt hoofdonderzoeker en longarts Bram van den Borst.

Opvallende groep

Er is een groep coronapatiënten die initieel relatief milde corona lijkt te hebben, maar vervolgens kampen met hardnekkige, langdurige klachten en beperkingen. Dit zijn de mensen die thuis konden blijven, maar wel klachten hielden waardoor zij uiteindelijk een verwijzing kregen van de huisarts. “Opvallend is dat we bij deze mensen nauwelijks afwijkingen in de longen vinden.” Er is een variëteit en ernst van klachten die dringend onderzocht moeten worden.

Door: Nationale Zorggids