Normal_corona_coronavirus

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: twijfels onder zorgpersoneel over inenten tegen corona

37 procent van de 12.000 ondervraagde verpleegkundigen en verzorgenden is van plan om zich te laten inenten tegen corona, wanneer er een goed vaccin beschikbaar is. Een op de vier zorgmedewerkers geeft aan zich niet te laten inenten en ongeveer een derde is er nog onzeker over.

Dinsdag: ‘Gezonde leefstijl mogelijk wapen tegen ernstig beloop van corona’

Mensen die roken of kampen met overgewicht hebben een grotere kans op een slechter beloop van corona. Onder meer via bijkomende aandoeningen, maar vaker doordat er trombose bij komt kijken. Het ernstiger beloop van de ziekte komt met name door een chronisch minder goed functionerend immuunsysteem, waardoor het virus zeer waarschijnlijk extra kans krijgt om zich te vermenigvuldigen.

Woensdag: longen na corona herstellen in meeste gevallen goed

Bij patiënten die kampten met ernstige corona, herstelt het longweefsel zich in de meeste gevallen goed. Opvallende conclusie is dat de groep patiënten die door de huisarts werd doorverwezen slechter herstelt dan patiënten die opgenomen zijn geweest op de intensive care van het ziekenhuis.

“Het patroon dat we zien bij deze patiënten kent gelijkenissen met het herstel na een zware longontsteking of het ziektebeeld ARDS waarbij zich vocht in de longen ophoopt. Bij deze aandoeningen duurt het herstel over het algemeen ook lang.”

Donderdag: ‘Driekwart Nederlanders hekelt losse omgang coronaregels’

Driekwart van de Nederlanders ergert zich aan de manier waarop andere mensen omgaan met de coronaregels. Ook denkt de helft van de mensen dat er meer maatregelen nodig zijn om het aantal besmettingen met het coronavirus omlaag te brengen.

Vrijdag: niets staat invoering mondkapjesplicht nog in de weg

De Tweede Kamer had tot donderdag om een stokje te steken voor de mondkapjesplicht, maar deed dat niet. De Kamer had nog wel zorgen over de praktische uitvoering van de plicht. Twee voorstellen om dit te bevorderen zijn aangenomen.

Door: Nationale Zorggids