Normal_pot_pillen_medicijnen

Nieuw onderzoek van het Erasmus MC laat zien dat hydroxychloroquine en chloroquine het risico op een plotselinge hartdood. Onderzoekers waarschuwen voor het gebruik ervan tegen corona. Immers, de werkzaamheid ervan is nu toch nog niet 100 procent bewezen. Onderzoeken over de effectiviteit spreken elkaar vooralsnog tegen. Dit meldt Erasmus MC. 

De twee medicijnen werden voor corona met name gebruikt door mensen met reuma. Sinds corona, wordt het ook gebruikt in de behandeling tegen corona. Onderzoekers van het Erasmus MC richtten zich binnen het onderzoek op het gebruik van hydroxychloroquine en chloroquine door relatief gezonde mensen.

Hartafwijkingen onder gebruikers

“We hebben gezien dat gebruikers van hydroxychloroquine en chloroquine hartafwijkingen kunnen krijgen”, bevestigen de onderzoekers. “Het aantal gevallen van plotse hartdood in de studie was te klein om uit te splitsen, dus we kunnen niet met zekerheid zeggen of een hogere dosis ook de oorzaak was van overlijden. We zien wel dat de gebruikers van deze middelen met een hogere dosis ook een grotere afwijking hadden op het hartfilmpje”, legt hoogleraar Bruno Stricker uit.

Hoewel de onderzoekers alleen spreken van risico op bevolkingsniveau, kan dit effect wel flink gaan tellen als de middelen gebruikt blijven worden bij de behandeling tegen corona. Daarom adviseren zij ook tegen deze middelen zolang niet is aangetoond dat ze écht werken tegen het virus.

Door: Nationale Zorggids