Normal_rss_entry-260859

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal iets gestegen. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend kwamen 6.589 meldingen van positieve tests binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat meldde dinsdag bijna 6.200 vastgestelde besmettingen.

In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 45.000 mensen positief getest, wat neerkomt op gemiddeld ongeveer 6400 per dag.

Amsterdam telde de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad zijn het afgelopen etmaal 417 inwoners positief getest, het hoogste aantal voor die gemeente sinds 13 november. Het aantal gevallen in Rotterdam steeg met 213. In Den Haag kwamen 138 nieuwe besmettingen aan het licht. In Utrecht testten 114 mensen positief en in Tilburg 102.

Opvallende stijger

Een opvallende stijger is de gemeente Altena in Noord-Brabant. Daar werd afgelopen etmaal een recordaantal van 59 positieve tests geregistreerd. In de afgelopen week is het virus vastgesteld bij meer dan driehonderd inwoners van de gemeente. Dat is meer dan in de stad Groningen in dezelfde periode.

De uitbraak op Urk lijkt tot rust te zijn gekomen. Afgelopen etmaal zijn daar zeven positieve tests gemeld, het laagste aantal sinds eind oktober. Een paar weken geleden telde het voormalige eiland zo'n vijftig positieve tests per etmaal.

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen steeg het afgelopen etmaal met 66. Zowel in Amsterdam als in Rotterdam werd het overlijden van zeven coronapatiënten geregistreerd. In het Brabantse Oosterhout werden vier sterfgevallen verwerkt. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Zulke informatie wordt soms pas wat later doorgegeven aan de regionale gezondheidsdiensten en het RIVM. Op dinsdag kreeg het RIVM 71 meldingen van overleden coronapatiënten.

Het coronavirus werd eind februari voor het eerst vastgesteld in Nederland. Sindsdien zijn bijna 577.000 mensen positief getest. Het officiële aantal besmettingen kan rond het weekeinde boven de 600.000 uitkomen. Van 9841 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden. Dat aantal kan eind deze week stijgen tot boven de 10.000.

Het werkelijke aantal besmettingen en sterfgevallen zal overigens hoger liggen. In de eerste golf werd lang niet iedereen getest, in de tweede golf lukte het niet iedereen om een afspraak te maken en sommige mensen zijn besmet zonder dat ze klachten hebben. Een onbekend aantal mensen is genezen of overleden zonder dat het virus ooit bij ze is vastgesteld.

Door: ANP