Normal_corona_coronavirus

Afgelopen voorjaar hield men zich veel beter aan de coronamaatregelen dan nu, zien epidemiologen. Ze hopen dat de ongerustheid die er toen heerste terugkomt, omdat het met het aantal coronabesmettingen niet de goede kant op gaat. Vrijdag kwamen er bijna 9.000 nieuwe besmettingen bij. Als het aan epidemioloog Frits Rosendaal van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ligt, worden de huidige maatregelen strenger gehandhaafd óf gaat het land meer dan gedeeltelijk in lockdown. Dit meldt NOS. 

Voor een nieuwe lockdown zijn twee opties: alle niet-essentiële winkelgelegenheden gaan dicht, vrijetijdsbesteding komt ook stil te liggen, iedereen gaat thuiswerken en er wordt een avondklok ingesteld. Een totale lockdown zou uitgaan van verplicht thuisblijven voor iedereen. “ Andere landen kunnen het ook, dus waarom wij niet. Ik zie het wel gebeuren”, zegt Roosendaal.

Geen versoepelingen tijdens kerst

Pas op 22 december kondigt het kabinet eventuele nieuwe maatregelen aan. Maar dat is te laat voor versoepelingen tijdens de kerst, zegt epidemioloog Alma Tostmann. Zij denkt dat maximaal drie gasten per dag nog werkbaar gaat zijn, maar dan is voldoende afstand houden wel noodzakelijk. Toch maakt ze zich zorgen over het oplopende aantal besmettingen, net als in de Verenigde Staten na Thanksgiving. Dat geeft niet veel hoop op een goede afloop na de feestdagen.

Waar Duitsers zijn gevraagd om voor kerst in zelfquarantaine te gaan, is daar in Nederland geen sprake van. Dat had ze wel verstandig gevonden, omdat het iets is wat mensen zelf kunnen doen. Door er zelf alles aan te doen om tijdens de kerst niet besmet te zijn, ben je tijdens de kerst ook niet besmettelijk.

Door: Nationale Zorggids