Normal_coronavirus_corona_covid

Gisteravond hield premier Rutte voor de tweede keer dit jaar een toespraak vanuit het Torentje. In zijn toespraak kondigde hij zware coronamaatregelen aan: een lockdown, om contacten nu echt tot een minimum te beperken. Want wat volgens hem en zijn kabinet duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten worden ingegrepen en gaat Nederland daarom vanaf dinsdag 15 december tot en met dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe. 

Onder andere musea en theaters, pretparken en dierentuinen, casino’s en sauna’s, accommodaties voor binnensport, horeca en horecavoorzieningen van hotels zijn dicht. Ook winkels zoals kledingwinkels, schoenenwinkels, sieradenwinkels en hobbywinkels zijn gesloten. Daarmee probeert het kabinet de contacten zo veel mogelijk te beperken. Supermarkten, bakkers, slagers en andere winkels waar levensmiddelen worden verkocht, kunnen wel openblijven. Ook apotheken, drogisterijen en tankstations blijven open.

Contactberoepen

Contactberoepen zoals kappers, nagelstylisten en tatoeëerders zijn gesloten. Alleen (para-)medische contactberoepen mogen hun werk uitvoeren. Dit zijn bijvoorbeeld fysiotherapeuten, tandartsen, diëtisten, logopedisten en kinder- en jeugdpsychologen.

Scholen in het basis- en voortgezet onderwijs en instellingen voor mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs geven vanaf woensdag 16 december les op afstand om zo het aantal contacten te beperken. Zij mogen wel uitzonderingen maken voor leerlingen in een examenjaar, praktijkgericht onderwijs, voor het afnemen van examens en tentamens voor kwetsbare kinderen. De kinderopvang is gesloten. Kinderen van ouders met een cruciaal beroep kunnen wel naar het basisonderwijs of de kinderopvang.

Blijf thuis

Het kabinet dringt wederom aan op zo veel mogelijk thuisblijven, ook tijdens de feestdagen. Hoe minder mensen we ontmoeten, hoe minder kans er is om anderen te besmetten. Thuiswerken blijft daarom ook de norm, tenzij het absoluut noodzakelijk is om naar het werk te gaan. Daarnaast adviseert het kabinet om thuis per dag niet meer dan twee gasten vanaf 13 jaar te ontvangen. Op 24, 25 en 26 december geldt een uitzondering: Dan mogen er maximaal drie gasten per dag op bezoek komen, exclusief kinderen tot 13 jaar. Voor buiten geldt de groepsgrootte van maximaal twee personen, ook tijdens de kerstdagen. Reis niet en boek geen reizen tot medio maart, tenzij strikt noodzakelijk.

Door: Nationale Zorggids