Normal_rss_entry-262095

Nederlanders kunnen dit jaar nog niet worden gevaccineerd tegen het coronavirus omdat de ICT-systemen van de GGD daar nog niet klaar voor zijn. Dat meldt het AD.

Bij het inenten is het van groot belang dat er wordt geregistreerd welke vaccinaties iemand krijgt. Er zijn varianten van verschillende fabrikanten in omloop en sommige inentingen moeten worden herhaald. Daarnaast moeten de GGD’s in de systemen kunnen zien of er een reden is om iemand niet in te enten, zoals een allergie. Ook moeten de afspraken kunnen worden ingepland. Dat lukt met de huidige staat van de ICT nog niet.

Onder druk van Duitsland neemt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) op 21 december al een besluit over het vaccin van Pfizer, ruim een week eerder dan verwacht. Pfizer zegt dan al direct te kunnen leveren.

Toch zal het in Nederland na de mogelijke goedkeuring op 21 december nog minimaal twee weken duren voor de eerste inentingen kunnen worden gezet. Volgens de landelijke koepel van de GGD’s blijft de planning staan om in de loop van januari te beginnen met vaccineren. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zegt dat "vaccinaties niet staan of vallen bij een week eerder beginnen, maar wel bij een zorgvuldig en veilig verloop".

Door: ANP