Normal_vaccin_prik

Een vaccinatiebewijs is voor veel Nederlanders een goede stimulans om zich te laten inenten tegen corona. Dit blijkt uit onderzoek van de TU Delft, Erasmus Universiteit, RIVM, Universiteit Maastricht en Roskilde University. Door een bewijs op zak te hebben, zou in de toekomst deelname aan activiteiten en evenementen tijdens een corona-uitbraak mogelijk moeten zijn. Corona is pas te bedwingen als 70 procent van de Nederlandse bevolking een prikje ertegen heeft gehaald. Dit meldt TU Delft. 

De 1.640 ondervraagden kregen negen opties voorgelegd. Populair bleken de twee varianten voor een vaccinatiebewijs. “73 procent van de ondervraagden was voor de optie waarin mensen die een vaccin hebben gehaald een vaccinatiebewijs krijgen waarmee zij op bepaalde plaatsen mogen blijven komen wanneer er in hun regio een uitbraak van het virus is.”

Weigeren zonder bewijs

Dit zou ook betekenen dat niet-gevaccineerden op bepaalde plekken (zoals winkels, horeca en verpleeghuizen) geweigerd mogen worden. Een andere populaire opties was een bewijs dat het mogelijk maakt voor mensen om in grote groepen bijeen te komen, bijvoorbeeld tijdens concerten, festivals en sportwedstrijden. 71 procent van de ondervraagden was hiervoor. Mensen zonder bewijs zouden dan ook hier geweigerd mogen worden.

Het vaccinatiebewijs wordt volgens de onderzoekers gezien als een vorm van beloning. Bovendien kunnen bepaalde economische activiteiten zo doorgang vinden én is er nog steeds geen sprake van verplichting.

Door: Nationale Zorggids