Normal_rss_entry-264532

Ook Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, is niet positief over de huidige coronacijfers. Premier Mark Rutte liet dinsdag weten "niet erg hoopvol te zijn over wat kan na 19 januari". Gommers gaat ook niet uit van een versoepeling. "Het is heel moeilijk", zei hij dinsdagavond in het televisieprogramma Op1.

"De besmettingen gaan wel omlaag, maar het percentage testen dat positief is, is weer hoger. Ook het aantal opnames in ziekenhuizen blijft hoog. Terwijl we hadden gehoopt dat het na deze periode zou gaan dalen. Maar dat gebeurt nu nog niet. Ik denk dat we nog even moeten wachten tot volgende week, maar ik ben niet heel positief."

Gommers maakt zich het meeste zorgen over de Britse virusmutatie, die ook in Nederland op nog kleine schaal is opgedoken. "Ik maak mij er de meeste zorgen om dat de Britse virusmutatie ons aan het eind van de maand nog te wachten staat. Daarom ben ik blij dat de vaccinaties nu naar voren zijn gehaald."

Volgende week nieuw advies

Rutte wil nog niet vooruitlopen op eventuele versoepelingen of juist een verlenging van de lockdown, maar "op dit moment blijven de cijfers natuurlijk hoog", zei Rutte in debat met de Tweede Kamer. Het deskundigenteam OMT buigt zich vrijdag over de maatregelen en zal begin volgende week een advies naar buiten brengen.

In principe wordt op 12 januari besproken of de lockdown, die zeker tot 19 januari loopt, langer zal gelden. Het gaat onder meer over de sluiting van winkels, openen van scholen en het maximum van twee personen die je thuis mag ontvangen. "We moeten echt het OMT-advies afwachten", zegt Rutte.

Het blijft ook onzeker of kinderen over twee weken weer naar de basisschool en het voortgezet onderwijs kunnen. Volgens Rutte blijft het heropenen van scholen een "prioriteit" voor het kabinet, maar kan hij "echt niet beloven" dat scholen weer op 18 januari opengaan.

Door: ANP