Normal_vaccinatie_prik

Vandaag is het tweede vaccin tegen het coronavirus onder voorwaarden goedgekeurd. Het beoordelingscomité van het Europees medicijnagentschap EMA heeft een positief advies gegeven over het mRNA-vaccin van Moderna. Medicijnautoriteit CBG zit namens Nederland in dit comité. De voordelen van het vaccin zijn groter dan de risico’s. Wanneer de Europese Commissie dit advies overneemt, mag dit vaccin binnen de Europese Unie gebruikt worden voor mensen vanaf 18 jaar. Dit meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. 

Het vaccin is zorgvuldig beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Daaruit is gebleken dat COVID-19 Vaccin Moderna bij 94,1 procent van de mensen van 18 jaar en ouder bescherming biedt tegen ziekte na besmetting met het coronavirus. Ook voorkomt het ernstigere vormen van Covid-19, de ziekte die door het coronavirus veroorzaakt kan worden. Ook bij mensen in risicogroepen, zoals mensen met chronische longziekten, hartziekten, obesitas en leverziekten biedt het vaccin bescherming (90,9 procent). Wereldwijd deden ongeveer 30.000 deelnemers mee aan het onderzoek. De helft van hen kreeg een placebo (nep)vaccin.

Het vaccin bestaat uit twee prikken, waar 28 dagen tussen zitten. Vanaf 14 dagen na het halen van de tweede prik zijn mensen maximaal beschermd tegen het coronavirus.

Niet voor kinderen

Het vaccin is niet goedgekeurd voor kinderen, omdat in de studie alleen volwassenen zijn meegenomen. Ook is de veiligheid en werkzaamheid bij zwangere vrouwen nog onvoldoende onderzocht. Het RIVM-advies is om, uit voorzorg, de prik uit te stellen als je zwanger bent.

Bijwerkingen zijn mild en kortdurend

De meest voorkomende bijwerkingen zijn pijn en zwelling op de prikplek. Vermoeidheid en koude rillingen kunnen ook voorkomen, net als koorts, opgezette lymfeklieren, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid en overgeven. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en duren kort.

Ondanks dat tienduizenden mensen aan de studie meededen, zijn bepaalde zeldzame of late bijwerkingen nooit helemaal uit te sluiten als straks miljoenen mensen het vaccin krijgen. Daarom wordt de veiligheid van dit vaccin na markttoelating goed in de gaten gehouden. Zo moeten fabrikanten iedere maand een extra veiligheidsrapportage inleveren bij het EMA.

Door: Nationale Zorggids