Normal_ziekenhuisbed

Overgewicht zou een extra risicofactor zijn voor een ernstige coronabesmetting, maar niet iedereen met een te hoog BMI lijkt dit extra risico te lopen, zegt Franciscus Gasthuis & Vlietland op basis van eigen onderzoek. Zo is met name een dikke buik gevaarlijk, maar blijkt vet rond de heupen dat minder te zijn. Dit meldt het ziekenhuis. 

“Bij overgewicht kijken mensen vaak naar de body mass index (BMI). Ben je te zwaar voor je lengte? Maar dat vertelt je niet of je het figuur hebt van een appeltje of een peertje. Dat maakt voor het beloop van Covid-19 wel veel verschil”, legt arts-onderzoeker Cathelijne van Zelst uit.

Buik- en heupomtrek

Zij en haar collega Thijs Janssen, arts in opleiding, volgden 86 coronapatiënten die via de Spoedeisende Hulp (SEH) binnenkwamen. Ze hielden de buikomtrek van iedereen bij en de omtrek van de heupen. 31 patiënten kregen ernstige longklachten en moesten aan het zuurstof of belandden op de intensive care. In vergelijking met een andere groep patiënten, bij wie eveneens de buik- en heupomtrek is gemeten, had de eerste groep een ernstige vorm van corona. Zij hadden ook een dikke buik en anderen hadden op andere plekken meer vet. Ook al zijn er andere factoren die een risico kunnen vormen, de buikomvang blijkt een goede indicatie van het risico op corona.

Door: Nationale Zorggids