Normal_vaccination-5884502_640

Zorginstellingen die te maken hebben met een ‘onbeheersbare’ corona-uitbraak, mogen niet deelnemen aan de vaccinatierondes op 18 en 25 januari. Dat schrijft de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso, zo meldt Skipr. 

Maandag 18 januari start het vaccineren van bewoners van verpleeghuizen en inwoners met een verstandelijke beperking. Zij krijgen het BioNtech-Pfizer vaccin toegediend. Een week later zijn de kwetsbare ouderen en gehandicapten die wonen in kleinschalige woonvormen aan de beurt. Zij krijgen het Moderna-vaccin.

De vereniging Verenso stelt dat instellingen niet in aanmerking komen voor deelname aan de vaccinatieronde, wanneer er sprake is van een grote onbeheersbare uitspraak. Met onbeheersbaar wordt bedoeld dat er besmettingen plaatsvinden ondanks het navolgen van alle maatregelen.

Wie in de vier weken voorafgaand aan de vaccinatie positief getest is op het coronavirus, zal waarschijnlijk een maand langer moeten wachten op het vaccin. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Hugo de Jonge dat er een zogeheten ‘veegronde’ gepland wordt, die bedoeld is voor de bewoners en cliënten die de prik tijdens de eerste twee rondes niet hebben gekregen.

Door: Nationale Zorggids