Normal_coronatest_coronavirus_corona

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: ‘Lagere levering van AstraZeneca leidt tot uitstel vaccinaties

Het is een flinke tegenvaller dat de eerste levering van het coronavaccin van AstraZeneca lager uitvalt. Emeritus hoogleraar vaccins Ben van der Zeijst zegt dat het terugschroeven van het aantal geleverde vaccins waarschijnlijk gaat leiden tot uitstel voor sommige groepen die nog gevaccineerd moeten worden. “Hoe je het ook regelt, je moet de vaccinatiepuzzel opnieuw leggen.”

Dinsdag: eerste 90-plussers krijgen coronavaccin

De vaccinatie van 90-plussers die nog zelfstandig wonen, is dinsdag begonnen. In een sporthal in Apeldoorn kregen de eerste ouderen in deze groep de eerste prik tegen het coronavirus.

Woensdag: ‘Betere beschermingsmaskers voor  al het zorgpersoneel’

Een meerderheid steunde woensdag een oproep van Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen om alle zorgmedewerkers te voorzien van mondneusmaskers (FFP2-maskers) die een betere bescherming bieden tegen onder meer het coronavirus. De meeste zorgverleners werken nu met chirurgische maskers, die vooral bedoeld zijn om patiënten te beschermen tegen ziekteverwekkers die de drager zelf uitademt.

Donderdag: Pfizer/BioNTech: ons vaccin werkt tegen nieuwe varianten

Pfizer en BioNTech zeggen dat hun vaccin ook werkt tegen de Britse en Zuid-Afrikaanse coronavarianten. “Kleine verschillen” zijn waargenomen die tijdens onderzoek hebben waarschijnlijk niet tot gevolg dat het vaccin veel minder effectief is.

Vrijdag: De Jonge belooft vaccinatie-achterstand snel in te halen

Coronaminister Hugo de Jonge baalt van de trage start van het vaccinatieprogramma en belooft dat de komende weken de achterstanden van de inentingen met het coronavaccin zullen worden ingehaald. “In de komende twee a drie weken gaan we meer wegprikken dan er binnenkomt. Dat betekent dat we met een paar weken bij zijn, we trekken ons been écht bij.” Toch blijft hij voorzichtig om niet de gehele voorraad in een keer te gebruiken, zodat er over een tijdje nog genoeg voorraad is voor ingeplande prikken.

Door: Nationale Zorggids