Normal_rss_entry-268847

Coronaminister Hugo de Jonge verwacht niet dat de Gezondheidsraad zal adviseren om de tijd tussen de twee prikken met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech weer terug te brengen tot drie weken. Mensen die nu het coronavaccin van Pfizer krijgen, worden pas in de zesde week na de eerste inenting voor de tweede maal geprikt.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) paste vorige week de bijsluiter van het vaccin aan en raadt nu expliciet aan de vereiste tweede dosis na drie weken toe te dienen. In de eerdere versie stond dat er "ten minste 21 dagen" moeten zitten tussen de twee injecties.

Nederland heeft onlangs juist besloten het interval tussen de twee injecties op te rekken tot maximaal zes weken. Zo kunnen in dezelfde tijd meer mensen worden gevaccineerd. Naar aanleiding van de aanscherping van het EMA vroeg De Jonge om een nieuw advies over het prikinterval bij de Gezondheidsraad. Tot dat advies er ligt, houdt het ministerie vast aan een interval van zes weken.

Aanleiding

Alleen als het advies van de Gezondheidsraad daartoe aanleiding geeft, zal het kabinet overwegen om de tweede prik toch weer eerder te zetten, zei De Jonge dinsdag. "Maar dat verwacht ik niet." Een woordvoerder van het adviesorgaan denkt dat het nieuwe advies woensdag of donderdag naar het kabinet wordt gestuurd.

Om meer mensen sneller te kunnen inenten, heeft het kabinet ook besloten om minder voorraad aan te houden van Pfizer-vaccins. Nederland was aanvankelijk voorzichtig door 100 procent voorraad aan te houden in verband met de tweede prik. Dat is daarna verlaagd tot 50 procent en gaat verder omlaag. "De meest minimaal beschikbare voorraad die we aanhouden is vijf dagen", aldus De Jonge.

Logistieke operatie

De risico's nemen dan wel toe. Zo kan de logistieke operatie verstoord raken als een fabriek niet kan leveren, bijvoorbeeld als die afbrandt. Bij de eerste prik is dat vervelend maar als het om de tweede prik gaat, kan het interval tussen de twee prikken te groot worden, aldus de minister.

De Jonge wees erop dat het kabinet grote aantallen vaccins heeft besteld tot in 2022. Contracten zijn en worden afgesloten tot voor meer dan 80 miljoen vaccins en daarvan zijn 60 miljoen door de Europese Commissie ook aan Nederland toegewezen. Ook heeft het kabinet een "astronomisch aantal" vaccins besteld bij Janssen, een Nederlandse fabrikant. Met 60 miljoen vaccins kunnen 35 miljoen mensen worden ingeënt, aldus de minister.

Door: ANP