Normal_coronatest_coronavirus

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft PCRtestNederland een bevel opgelegd. Het commercieel testbedrijf mag per direct geen testen meer uitvoeren. In het laboratorium waar PCR-testen voor corona worden uitgevoerd heeft de inspectie acute en ernstige risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de testen gezien. De testen die daar gedaan worden, zijn daarom niet betrouwbaar. Dit meldt IGJ. 

Naar aanleiding van een melding was de inspectie op 1 februari op bezoek bij het lab. Op de locatie worden neus-keel swabs door middel van PCR-testen geanalyseerd. Dat betekent dat wordt gekeken of het monster positief of negatief is voor Covid-19. PCRtestNederland werkt hiervoor samen met een commerciële aanbieder van testafnamelocaties. In het lab wordt alleen de analyse gedaan, er worden geen monsters afgenomen.

De IGJ-inspecteurs zagen dat de bestuurder van het laboratorium niet kan aantonen dat de PCR-test die wordt aangeboden voldoet aan de geldende kwaliteitseisen. Het laboratorium is niet geaccrediteerd of gecertificeerd. De bestuurder kan ook niet op een andere manier aantonen hoe hij de risico’s voor de kwaliteit wegneemt en de veiligheid van de zorg garandeert. De bestuurder kon daarnaast de bekwaamheid en bevoegdheid van de mensen die er niet werken niet aantonen. Ook zag de inspectie dat de inrichting van PCRtestNederland niet geschikt is voor het uitvoeren van testen.

Op 8 februari is het bevel ingegaan. Deze legt de inspectie op omdat de risico’s voor de kwaliteit en veiligheid zo groot zijn dat de zorgverlening onmiddellijk moet stoppen. Een bevel duurt maximaal zeven dagen. De minister voor Volksgezondheid kan het bevel verlengen.

Door: Nationale Zorggids