'Trage vaccinatie kost Nederland veel geld'

De trage vaccinatie tegen het coronavirus kost Nederland veel geld. Niet alleen duurt de crisis daardoor langer, maar als andere landen eerder uit de crisis komen gaan grote investeringen sneller daarheen, stelt kredietverzekeraar Euler Hermes op basis van eigen onderzoek. Elke week vertraging ten opzichte van andere landen die verder zijn met vaccineren kost Nederland 900 miljoen euro, aldus de onderzoekers.

De Europese Unie heeft als doel om tegen de zomer 70 procent van de volwassen bevolking gevaccineerd te hebben. Volgens Euler Hermes ligt het landenblok nu al vijf weken achter op schema en Nederland zit bovendien in de Europese achterhoede. De kosten van de economische vertraging zijn vier keer hoger dan de kosten van het vaccinatieprogramma, stelt Euler Hermes. Het loont dus om extra geld uit te geven om de vaccinatie te versnellen.

Politieke onvrede

De vaccinatievertraging zorgt er overigens ook voor dat landen geld moeten blijven uittrekken om bedrijven te steunen. Dat leidt op zijn beurt weer tot hogere staatsschulden. Ook neemt de politieke onvrede mogelijk toe als andere landen weer normaal open kunnen, terwijl Europese landen nog in de coronacrisis zitten. Dat kan bij verkiezingen in onder meer Nederland, Frankrijk en Duitsland tot uiting komen.

Door: ANP