Normal_remap_cap_foto_credits_umc_utrecht

Behandeling met hoge doses anticoagulantia (bloedverdunners) is effectief voor patiënten met corona die in het ziekenhuis zijn opgenomen. De behandeling kan voorkomen dat deze patiënten ernstig ziek worden en de behandeling kan het herstel van de patiënten verbeteren. Eerder werd al bekend dat dit niet geldt voor ernstig ziekte patiënten op de intensive care. Dit blijkt uit tussentijdse resultaten van een wereldwijde studie onder meer dan 1300 matig zieke coronapatiënten. Dat meldt UMC Utrecht. 

De behandeling met hoge doses bloedverdunners is voor deze groep patiënten niet alleen veilig, maar ook effectiever dan de doses die normaal worden gegeven om bloedstolsels bij ziekenhuispatiënten te voorkomen (tromboseprofylaxe).
 
“Dit is heel goed nieuws en geeft beter inzicht van welke behandeling we op welk moment moeten inzetten,” zegt UMC Utrecht-intensivist en onderzoeker Lennie Derde. “Met onderzoekers van drie klinische studies wereldwijd hebben we een behandeling ontdekt die kan voorkomen dat patiënten ernstig ziek worden en hun herstel kan verbeteren. Het grootste deel van de opgenomen patiënten met corona is niet op de intensive care maar op de afdeling, en deze studie heeft invloed op hun herstel. Dat kan ook helpen om de druk op de ic te verminderen.”

Vanwege de klinische implicaties voor patiënten geven de onderzoekers de belangrijkste bevindingen nu al vrij. Er wordt hard gewerkt om de volledige resultaten van het onderzoek beschikbaar te maken, zodat artsen wereldwijd weloverwogen beslissingen kunnen nemen over de behandeling van hun coronapatiënten.

“Sinds het begin van de pandemie zien artsen over de hele wereld een verhoogd aantal bloedstolsels en ontstekingen bij patiënten met COVID-19 die tot complicaties leiden, zoals longfalen, een hartaanval of een beroerte. Nu weten we dat het geven van een hogere doses bloedverdunners dan die routinematig aan opgenomen patiënten worden toegediend, veilig en effectief is voor deze groep”, aldus Derde.

De gerapporteerde onderzoeksresultaten vormen een aanvulling op de onderzoeksresultaten die in december 2020 werden gepresenteerd. Daaruit bleek dat behandeling met hoge doses bloedverdunners bij kritisch zieke COVID-19-patiënten die op de intensive care worden behandeld, niet gunstig was en mogelijk zelfs schadelijk.

Door: Nationale Zorggids 
Beeld: UMC Utrecht