Normal_corona_coronavirus

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: avondklok verlengd tot en met 2 maart

Het kabinet maakte maandag bekend dat de avondklok verlengd wordt tot en met 2 maart. Daarmee loopt de spertijd net zo lang door als de rest van de maatregelen die sinds het begin van de strenge lockdown van kracht zijn. Op 23 februari wordt gekeken of de maatregel van kracht moet blijven.

Dinsdag: Britse variant van corona verspreidt zich minder snel

Het zogeheten reproductiegetal van de Britse variant is gedaald van 1,28 naar 1,13. Dat betekent dat honderd mensen met de Britse variant gemiddeld 113 anderen aansteken. Het reproductiegetal van de oude varianten zakte van 0,86 naar 0,80. Daarmee daalde het reproductiegetal van de totale uitbraak van 0,97 naar 0,91. "De extra maatregelen van de afgelopen maanden hebben hun vruchten afgeworpen", concludeert het RIVM.

Woensdag: ‘Coronapatiënten herstellen vrij goed na verblijf op ic’

Coronapatiënten die in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben gelegen, herstellen over het algemeen "vrij goed", ook na een verblijf op de intensive care. Het LUMC noemt de resultaten "best opvallend". In de media verschijnen regelmatig verhalen over mensen die maar heel langzaam herstellen van mildere infecties. "Bij patiënten die met corona op de ic zijn opgenomen is dat dus niet het geval. Zij herstellen over het algemeen goed.”

Donderdag: FNV teleurgesteld om uitblijven FFFP2-mondmasker voor de zorg

De FNV is teleurgesteld in minister Tamara van Ark van Medische Zorg. Zij weigert om werkgevers in de zorg te verplichten om het FFP2-mondmasker altijd en overal aan te bieden aan hun personeel. Dat maakte de minister duidelijk tijdens een gesprek met de zorgbonden. ‘Wij hebben een bittere smaak overgehouden aan ons gesprek met de minister', zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV.

Vrijdag: prominenten willen dat jongeren voorrang krijgen bij sneltesten

De gevolgen van de coronaregels zijn niet langer verantwoord voor jongeren. Daarom moeten zij met voorrang sneltesten kunnen doen. Met bewijzen van negatieve testuitslagen kunnen scholen, buurthuizen, studiezalen en sportclubs voor deze groep worden heropend. Dat stellen de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en zes andere prominenten in een opiniestuk in de Volkskrant.

Door: Nationale Zorggids