Normal_rss_entry-271121

De Tweede Kamer komt donderdag van reces terug om de nieuwe spoedwet over de avondklok te bespreken. Het kabinet heeft de nieuwe wet binnen een dag in elkaar gedraaid, nadat de rechtbank in Den Haag dinsdag de avondklok ongeldig had verklaard. De juridische onderbouwing ervan was volgens de rechter onvoldoende. Enkele uren later schortte het gerechtshof de uitvoering van het besluit op, zodat de avondklok in ieder geval van kracht blijft totdat er een uitspraak in hoger beroep is. Vrijdag dient het beroep.

Justitieminister Ferd Grapperhaus zei dat de spoedwet mogelijk ten overvloede is. Het kabinet vindt dat de huidige wettelijke grondslag wel deugt.

Het huidige straatverbod tussen 21.00 en 04.30 uur kreeg ruime steun in de Tweede Kamer. De partijen zullen het kabinet aan de tand voelen over het juridische geharrewar, dat het draagvlak voor het coronabeleid zou kunnen ondermijnen. Sommige partijen hadden al gewaarschuwd voor de wankele juridische grondslag, evenals de Raad van State, de belangrijkste adviseur van de regering. Tegenstanders als PVV, FvD, PvdD, SGP en DENK zullen opnieuw aandringen op afschaffing van de avondklok, omdat ze die buiten proportie vinden.

Voorafgaand aan het debat worden de Kamerleden bijgepraat door deskundigen over het spoedwetje.

De Eerste Kamer zal vrijdag ook met spoed bijeenkomen om het wetsvoorstel te bespreken. Na instemming kan de wet dan vrij snel ingaan als het moet.

Door: ANP