Normal_coronatest_coronavirus_corona

Britse wetenschappers stellen dat ruim 30 procent van de coronabesmettingen onopgemerkt blijft, doordat mensen met hoofdpijn en vermoeidheidsklachten zich niet laten testen. Immers, deze symptomen staan niet op de standaardlijst van klachten. Als het aan de onderzoekers ligt, zou dat wel moeten. Als mensen met hoofdpijn en vermoeidheid zich ook laten testen, wordt niet 69 procent maar 92 procent van de coronabesmettingen opgespoord. Dit meldt RTL Nieuws. 

Onderzoekersleider Edde Loeliger zegt dat de meest voorkomende klacht vermoeidheid is en dat een neusverkoudheid bijvoorbeeld veel minder vaak voorkomt. De onderzoekers zien wel in dat hoofdpijn en vermoeidheid vaker voorkomen dan alleen bij corona en dat de testcapaciteit dan flink omhoog zou moeten gaan.

Meer testcapaciteit 

Zeker in het begin was de gedachte: als we op al deze symptomen gaan testen, zijn we binnen een paar maanden door onze tests heen. Maar nu er meer testcapaciteit is, heeft het wel degelijk zin om de symptomen toe te voegen.”

Het RIVM heeft wel een lijst met zogenoemde kernklachten, maar die wordt geüpdatet. Zodra de nieuwe lijst klaar is, krijgt het Outbreak Management Team deze onder ogen. 

Door: Nationale Zorggids