Normal_coronavirus_corona_covid

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: vijf hartpatiënten Catharina Ziekenhuis overleden na uitbraak

In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven zijn vijf patiënten overleden die de Britse variant van het coronavirus hadden opgelopen. Dat gebeurde op de afdeling cardiothoracale chirurgie. Door een uitbraak van het virus op de afdeling raakten dertien patiënten besmet.

Dinsdag: 35 meldingen van overlijden na vaccinatie met coronavaccin

Er zijn tot nu toe 35 meldingen van overlijden na vaccinatie met coronavaccins. Het betreft 31 mensen van 80 jaar of ouder en 4 ouderen tussen de 65 tot 79. "Allen hadden een kwetsbare gezondheid vanwege uiteenlopende ernstige onderliggende ziekten en/of hoge leeftijd. Zij overleden binnen één tot veertein dagen na de vaccinatie", zegt Agnes Kant, epidemioloog en directeur bij Lareb.

Woensdag: Janssen vraagt voorwaardelijke vergunning aan voor coronavaccin

Het Europees Medicijnagentschap EMA heeft woensdag de aanvraag voor voorwaardelijke markttoelating van het coronavaccin van Janssen ontvangen. Dit is het vierde coronavaccin dat het eindbeoordelingstraject in gaat. Het beoordelingscomité van het EMA verwacht halverwege maart 2021 een advies te kunnen geven over dit vaccin op basis van gegevens over kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid. Bij goedkeuring zou dit het vierde goedgekeurde coronavaccin zijn.

Donderdag: ‘Ministerie komt met coronatestbewijs voor versoepelingen’

Het ministerie van Volksgezondheid is bezig met de ontwikkeling van een coronatestbewijs om zo versneld versoepelingen door te voeren. Mensen die een negatieve testuitslag krijgen, kunnen meer vrijheden krijgen zodat ze bijvoorbeeld weer naar kantoor, de horeca of het theater kunnen gaan. Het kabinet buigt zich binnenkort over dit plan, zo bevestigt voorzitter Ingrid Thijssen van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Vrijdag: Rutte ziet nog weinig ruimte voor versoepelingen na 2 maart

Premier Mark Rutte ziet nog "weinig ruimte" voor versoepelingen na het einde van de huidige lockdown op 2 maart. "Het ziet er niet hoopvol uit", zei hij in de Tweede Kamer. Hij doelt op de oplopende besmettingscijfers, met name van de Britse variant die besmettelijker is dan het al bestaande virus.

Door: Nationale Zorggids