Normal_ziekenhuisbed

Een jonge zware drugsgebruiker met corona krijgt niet eerder een bed op de intensive care dan een fitte zeventiger. Dit blijkt uit het nieuwe crisisprotocol dat in werking treedt als sprake is van ic-schaarste. Artsen zullen eerst naar de conditie van een zieke kijken, voordat ze naar de leeftijd kijken. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

PVV en 50Plus zijn kritisch op het protocol, omdat ze vrezen dat het tot oneerlijke situaties leidt. “Waarom wordt niet naar leefstijl gekeken? Straks krijgt iemand een plek op de ic die de hele week drinkt, drugs gebruikt, zes dagen per week fastfood eet.” Artsenfederatie KNMG dat een zware drugsgebruiker of alcoholist op basis van leefstijl misschien wel voorrang zou krijgen, omdat er niet gekeken wordt naar ‘eigen schuld’. Maar omdat de conditie van die persoon zeer waarschijnlijk erg slecht is, worden zulke mensen “op basis van de eerdere medische criteria al uitgeselecteerd, is de verwachting.”

Code zwart

Het protocol gaat pas in bij code zwart: als er geen bed meer vrij is op de intensive care, patiëntenspreiding geen uitweg meer is en een medische selectie (onderliggende ziektes, conditie, overlevingskans, behandelduur of verwachte levensjaren) niet meer het verschil zal maken. Dan pas wordt er gekeken naar niet-medische afwegingen, zoals leeftijd. Code zwart dient landelijk te worden afgekondigd.

Door: Nationale Zorggids