Normal_corona_coronavirus

Morgen precies een jaar geleden werd de eerste officiële coronabesmetting in Nederland geregistreerd. Wat is er in precies een jaar tijd gebeurd en waar staan we nu? In dit artikel vind je de coronatijdlijn: hoe het virus ons land overnam. 

Februari: eerste Nederlander besmet met corona

Op 27 februari is de eerste coronabesmetting in Nederland een feit: een Tilburgse man is besmet geraakt, na een skivakantie in Lombardije in Italië. Hij gaat direct in isolatie in en de GGD brengt contacten van de man, die in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis ligt, in kaart door middel van contactonderzoek. Een dag later blijkt een vrouw in Diemen eveneens Covid-19 te hebben. Ook zij was in Lombardije. De partner en het jongste kind van de vrouw blijken positief te testen op het coronavirus, net als de vrouw en dochter van de zieke man in Tilburg. Februari sluit af met nóg een besmetting. Ditmaal een Delftse vrouw die óók in Italië was.

Maart: Nederland maakt kennis met de lockdown

In maart neemt het aantal coronapatiënten in rap tempo toe. Iedere dag komen er nieuwe meldingen bij.

  • Op 6 maart is het eerste sterfgeval in Nederland als gevolg van een coronabesmetting geregistreerd.
  • Noord-Brabant krijgt de eerste maatregel opgelegd: tot en met 16 maart is er een verbod op grote evenementen.
  • Op 23 maart gaat het land in een ‘intelligente lockdown’.

Totaal aantal besmettingen: 12.595. Dodental door corona: 1.039.

April: lockdown blijft in stand

Nederlanders krijgen in april te horen dat de intelligente lockdown nog de hele maand geldt. Het aantal besmettingen blijft oplopen en dagelijks belanden meer dan 200 mensen in het ziekenhuis. Eind april zijn de eerste versoepelingen in zicht: de basisscholen gaan in mei gedeeltelijk open. Deze lockdown is voor alle kinderen op het primair en voortgezet onderwijs meteen een eerste kennismaking met online onderwijs.

Totaal aantal besmettingen: 39.316. Dodental door corona: 4.795

Mei: onderwijs gedeeltelijk open

Na de meivakantie gaan de basisscholen weer gedeeltelijk open en kinderdagverblijven helemaal open. Vanaf 6 mei kunnen leraren en medewerkers uit de kinderopvang zich bij klachten laten testen. Op 11 mei kunnen ook mensen in de meeste contactberoepen terecht voor een coronatest. Vanaf 18 mei komen daar mantelzorgers en personeel in het openbaar vervoer, de politie, marechaussee en andere handhavers bij.

  • In mei wordt ook de verplichting voor een mondkapje in het openbaar vervoer ingevoerd. De reizigerscapaciteit blijft op 40 procent van het normale.
  • In mei kijkt het kabinet voorzichtig naar versoepeling van de strenge bezoekersregeling in verpleeghuizen. Onder strikte voorwaarden wordt één vaste bezoeker per verpleeghuisbewoner toegestaan.
  • Op 19 mei kondigt het kabinet eindelijk per 1 juni versoepelingen aan

Totaal aantal besmettingen: 46.257. Dodental door corona: 5.956

Juni: horeca opent de deuren

Per 1 juni gaat Nederland weer een klein beetje open. Mensen mogen elkaar buiten ontmoeten op 1,5 meer afstand en in publieke gebouwen mogen maximaal dertig mensen bij elkaar komen. Thuis bezoek ontvangen is ook toegestaan, mits 1,5 meter afstand gehouden wordt. Ook niet geheel onbelangrijk: iedereen met klachten kan zich laten testen op corona én er is voor het eerst zicht op een coronavaccin.

Verder:

  • Cafés en restaurants mogen onder strikte voorwaarden open.
  • Middelbare scholen gaan op 2 juni weer open, net als het voortgezet speciaal onderwijs.
  • Op 8 juni gaat het basisonderwijs weer voor open.

Totaal aantal besmettingen: 50.273. Dodental door corona: 6.113

Juli: coronawet ingediend

Juli is een relatief rustige coronamaand. Nederland geniet van meer vrijheden, het is mooi weer en de terrassen zitten vol.

De Tweede Kamer legt de laatste hand aan de coronawet, de wet waarin de coronamaatregelen worden vastgelegd. Juli is nog niet de maand waarin de wet ingaat, dat gebeurt pas veel later.

Augustus: lokale maatregelen noodzakelijk door nieuwe uitbraken

Vanwege diverse uitbraken treft het kabinet eerst lokael en later landelijke maatregelen. Op landelijk niveau geldt dat er vanaf 18 augustus maximaal zes gasten thuis ontvangen mogen worden, dat er bij feestjes of borrels altijd een vaste zitplaats aangewezen moet worden. Thuiswerken blijft nog altijd de norm.

Verder:

  • In augustus heeft de Europese Commissie gesprekken gevoerd met verschillende farmaceuten die een coronavaccin ontwikkelen: AstraZeneca, Sanofi, Janssen Pharmaceutical, Curevac en Moderna.

Totaal aantal besmettingen: 70.667. Dodental door corona: 6.200.

September: landelijke invoering corona-app CoronaMelder

Niet geheel onomstreden, maar volgens het kabinet noodzakelijk in de strijd tegen corona: de CoronaMelder. Deze app wordt in september landelijk uitgerold. De app vult het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD aan.

Verder:

  • De Europese Commissie spreekt met Pfizer over de levering van een coronavaccin.
  • Nieuwe regionale maatregelen: horecagelegenheden sluiten om 01.00 uur. Er komt een verbod op bijeenkomsten met meer dan vijftig personen en voor samenkomsten met meer dan vijftig personen geldt een meldplicht.
  • Zorg- en onderwijspersoneel krijgt voorrang bij coronatesten

Totaal aantal besmettingen: 120.845. Dodental door corona: 6.406

Oktober: gedeeltelijke lockdown

Het coronavirus heeft de afgelopen maanden te veel ruimte gekregen. Daarom kondigt het kabinet op 13 oktober een gedeeltelijke lockdown aan: thuis mogen maximaal drie gasten per dag komen, worden de regels voor buitenruimtes aangescherpt en alle horecagelegenheden moeten per direct dicht. Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20.00 uur.

Verder:

  • Leidse farmaceut Janssen Pharmaceutica levert minimaal 7,8 miljoen doses van het coronavaccin.
  • Er geldt en dringend advies tot het dragen van mondkapjes in publieke ruimtes. Dit is de eerste keer dat het kabinet in de buurt van een plicht komt.

Totaal aantal besmettingen: 351.000. Dodental door corona: 7.396

November: gedeeltelijke lockdown niet opgeheven

Hoewel het aantal coronabesmettingen sinds medio oktober daalt, blijft de gedeeltelijke lockdown in stand. Toch zijn er versoepelingen: cultuur en recreatie mogen weer open en sporten in groepslessen is weer toegestaan. Mensen mogen per dag weer maximaal drie mensen ontvangen en met maximaal vier mensen in groepsverband buiten zijn.

Totaal aantal besmettingen: 523.478. Dodental door corona: 9.376.

December: van gedeeltelijke lockdown naar harde lockdown

Het aantal dagelijkse coronabesmettingen loopt op. Het RIVM meldt iedere dag minstens 9.000 nieuwe coronagevallen. Om de zorg toegankelijk te houden, besluit de overheid tot een harde lockdown. Alle recreatie moet sluiten, net als niet-essentiële winkels. Supermarkten en drogisterijenblijven open. Contactberoepen moeten hun werk wederom neerleggen, behalve diegenen in de (para-)medische sector.

Verder:

  • Scholen in het basis- en voortgezet onderwijs en instellingen voor mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs geven les op afstand.
  • In plaats van drie gasten per dag, mogen er nu slechts twee thuis komen.
  • Voor buiten geldt ook een groepsgrootte van maximaal twee personen.
  • Op 1 december gaat de Tijdelijke wet maatregelen Covid19 in: hiermee worden de bestaande coronamaatregelen vastgelegd in wetgeving.
  • Testen op corona is vanaf 1 december ook voor bepaalde groepen zonder klachten mogelijk.
  • De mondkapjesplicht in publieke ruimtes gaat op 1 december in. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.
  • Door het vuurwerkverbod verloopt de jaarwisseling een stuk rustiger dan andere jaren. 

Totaal aantal besmettingen: 796.981. Dodental door corona: 11.432

Januari 2021: eerste coronavaccinaties

Januari staat in het teken van de start van het vaccinatieprogramma. Een verpleegkundige krijgt het eerste coronavaccin van Pfizer toegediend en al snel volgt veel ander personeel van verpleeghuizen, zorgpersoneel in de acute zorg en medewerkers in de gehandicaptenzorg. Op 18 januari zijn ook bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking aan de beurt. Op diezelfde datum werd bekend dat er al 40.000 zorgmedewerkers in ziekenhuizen en ruim 35.000 zorgmedewerkers van verpleeghuizen zijn gevaccineerd.

Verder:

  • In de eerste maand van 2021 staat ook de uitbraak van de Britse variant centraal. Deze coronamutatie baart veel zorgen. Daarom blijft Nederland op slot.
  • De omstreden avondklok doet zijn intrede.
  • Huisartsen en thuiswonende ouderen kunnen ook een prik tegen corona halen.

Totaal aantal besmettingen: 978.475. Dodental door corona: 13.998

Februari 2021: een jaar na de eerste besmetting nog steeds in lockdown

Februari begint niet rooskleurig: Nederland zit nog steeds in een lockdown, de scholen zijn nog steeds dicht. Toch is er langzaam licht te zien aan het einde van de tunnel: op 8 februari mogen de basisscholen en kinderopvang weer open en medio februari maakt het kabinet bekend dat contactberoepen ook weer aan de slag mogen. Het aantal dagelijkse coronabesmettingen is stabiel.

Totaal aantal besmettingen tot nu toe: 1.073.971. Dodental door corona: 15.436

Verder:

  • AstraZeneca levert na veel gedoe de eerste doses van het coronavaccin. Deze eerste doses zijn bedoeld voor 60-64 jarigen en zorgmedewerkers in de langdurige zorg.
  • De avondklok wordt verlengd tot 15 maart
  • Winkelen op afspraak is mogelijk.

Waar we over een maand zijn, weet niemand. Het vaccineren tegen corona gaat onverminderd door en de hoop is dat over een paar maanden genoeg mensen zijn ingeënt om langzaam terug te keren naar het ‘oude normaal’. Wil je weten wanneer jij aan de beurt bent? Lees dan dit artikel.

Door: Nationale Zorggids