Normal_coronatest_coronavirus_corona

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: meerderheid bevolking heeft laag vertrouwen in vaccinatiebeleid

Een jaar na de virusuitbraak is het volgens EenVandaag niet zo dat onder de bevolking het beeld heerst dat de vaccinatiecampagne op stoom is. Zij denken dat het inenten te langzaam gaat en er steeds nieuwe groepen voordringen, terwijl de vaccins schaars zijn. Verder hebben zij het idee "dat er nog steeds weinig regie lijkt te zijn".

Dinsdag: AstraZeneca blijkt veel ouderen toch goed te beschermen

Een eerste prik met het vaccin van Pfizer/BioNTech beschermt 70-plussers voor 57 tot 61 procent tegen het coronavirus, het middel van AstraZeneca tussen de 60 en 73 procent. Bij Engelse 80-plussers heeft een injectie met een van de vaccins bij ruim 80 procent een ziekenhuisopname voorkomen.

Woensdag: Pfizer gaat vanaf april dubbel zo veel vaccins leveren

Nederland krijgt in april iedere week dubbel zo veel vaccins van Pfizer als in maart. Vanaf dan komen er elke week 500.000 doses van dat vaccin binnen. Het totale aantal doses dat Nederland in het tweede kwartaal van 2021 afneemt, 7,8 miljoen, gaat niet omhoog.

Donderdag: zorgmedewerkers hebben veel vragen over AstraZeneca-vaccin

Ongeveer 10 procent van de vragen die zorgbond NU'91 momenteel binnenkrijgt, gaat over het AstraZeneca-vaccin: medewerkers zijn bang dat het niet voldoende beschermt tegen Covid-19 en mutaties van het virus.

Vrijdag: Limburgse huisarts laat patiënten verklaring ondertekenen voor coronaprik

Patiënten die geen verklaring ondertekenen waarin staat dat ze begrijpen wat de risico’s van het coronavaccin AstraZeneca zijn, krijgen geen prikje van Limburgse huisarts Rob Elens. Hij wil geen verantwoordelijkheid dragen voor dingen die fout gaan na een vaccinatie met het Oxfordvaccin. Dit is volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd verboden. 

Door: Nationale Zorggids