Normal_rss_entry-274817

Het stemmen is inmiddels begonnen, de eerste mensen zijn al in een stembureau geweest om hun stem uit te brengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. In verband met de coronasituatie zijn de verkiezingen dit jaar verspreid over drie dagen en zijn er allerlei extra maatregelen genomen. Het tellen van de stemmer gaat na afloop op 1,5 meter en ook ín het stemlokaal gelden andere regels dan anders.

Zo moet iedere stemmer die binnen is een mondkapje op en voor binnenkomst zijn of haar handen schoonmaken. Ook krijgt iedereen de inmiddels welbekende vragen over gezondheid: heb je de afgelopen tijd klachten als verkoudheidsklachten, hoesten, koorts of heb je een huisgenoot met klachten enzovoort. Als iemand niet alle vragen met 'nee' kan beantwoorden, mag die persoon niet naar binnen. Ook de mensen die de stembureaus bemensen doen zo'n gezondheidscheck voordat ze beginnen.

Kiezers en leden van de stembureaus worden ook gescheiden door zogenoemde ‘kuchschermen’ en mensen moeten hun identiteitsdocument bij het stemmen aan het stembureaulid daarachter laten zien. Ook op andere lekken staan die schermen en iedereen moet 1,5 meter afstand houden, daarop zijn de stemlokalen ingericht. Bovendien wordt er gezorgd voor frisse lucht.

Schoonmaak

In elk stembureau staat, zo is bepaald, ook nog eens een extra stembureaulid dat alle aanwezigen op de regels moet wijzen: wordt het niet te druk en doet iedereen wat van hem gevraagd wordt.

Stemlokalen zelf moeten tijdens de verkiezingsdagen regelmatig schoongemaakt worden en ook alles wat gebruikt wordt: stemhokjes, tafels etcetera. In sommige gemeenten krijgen kiezers een eigen rood potlood dat ze na afloop mee naar huis mogen nemen.

Door: ANP