Normal_coronavirus_corona_covid

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: 'Het virus gaat de wedstrijd winnen'

Een derde coronagolf is niet meer af te wenden. Volgens viroloog Bert Niesters is er maar één remedie: snel vaccineren. Wat hem betreft is er maar één remedie: sneller vaccineren. "Ik hoor alleen maar geluiden dat er vaccins op de plank blijven liggen. (...) Er is nog steeds geen goede regie."

Dinsdag: Ernstige herseninfarcten bij coronapatiënten in het ziekenhuis

Herseninfarcten treden niet veel op bij coronapatiënten in het ziekenhuis, maar verlopen wel vaak ernstig. 71,1 procent van de patiënten met een herseninfarct raakte ernstig gehandicapt of overleed. Longembolieën komen vaker voor, vooral bij coronapatiënten op de intensive care. Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van het UMC Utrecht. 

Woensdag: Advies Gezondheidsraad: zet Janssen-vaccin ook in bij ouderen

Het coronavaccin van Janssen dat vorige week is goedgekeurd door het EMA, kan goed gebruikt worden voor ouderen en andere kwetsbaren in de samenleving. Zo luidt het advies van de Gezondheidsraad woensdag. Op deze manier wordt de meest ernstige ziekte en sterfte voorkomen. 

Donderdag: Lareb: twee meldingen van trombose én lager aantal bloedplaatjes

Bijwerkingencentrum Lareb heeft in Nederland tot nu toe twee meldingen ontvangen waarbij zowel trombose als een verlaagd aantal bloedplaatjes genoemd werd na vaccinatie met AstraZeneca. "Deze zijn qua beeld niet vergelijkbaar met de meldingen in andere landen."

Vrijdag: 'Situatie in ziekenhuizen blijft zorgelijk, net als aantal dagelijkse besmettingen' 

De situatie in de ziekenhuizen als gevolg van de corona-uitbraak is nog altijd "zorgelijk", zegt demissionair minister Tamara van Ark voor Medische Zorg voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. Ook het aantal dagelijkse besmettingen met het coronavirus blijft hoog.

Door: Nationale Zorggids