Normal_corona_coronavirus

De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom  wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Zo luidde de boodschap tijdens de persconferentie dinsdagavond. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Dit meldt Rijksoverheid. 

Op 13 april is een volgende persconferentie waarin wordt gezegd wat er na 20 april mogelijk is. Als de cijfers eerder een positief beeld laten zien, dan kan een maatregel ook eerder worden aangepast. Als de cijfers tegenvallen, kan een maatregel eerder worden aangescherpt. 

Avondklok gaat later in

Het blijft steeds langer licht. Daarom gaat vanaf woensdag 31 maart de avondklok een uur later in. Dit betekent dat vanaf dat moment iedereen tussen 22.00 uur 's avonds en 04.30 uur 's ochtends binnenblijft. Winkels die vooral levensmiddelen verkopen, mogen dan open zijn tot 21.45 uur. 

Negatief reisadvies verlengd 

Het reisadvies wordt verlengd tot en met 15 mei. Dit betekent: blijf in Nederland. Reis niet naar het buitenland tot en met 15 mei, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Dit geldt ook voor de meivakantie. 

In aprik start het kabnet samen met de reis- en vervoerssector met proefreizen naar het buitenland. Die geven inzicht hoe er straks weer veilig en verantwoord gereisd kan worden naar andere landen. 

Zelftesten en toegangstesten 

De verwacht is dat er vanaf midden april corona-zelftesten beschikbaar zijn. In het onderwijs kan daarmee risicogericht en preventief getest worden. Op zijn vroegst kunnen studenten in het hoger onderwijs op 26 april één dag per week les op locatie volgen. Dat kan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten en als de onderwijsinstellingen de studenten een zelftest kunnen aanbieden

Op andere plaatsen zal het gebruik van toegangstesten meer mogelijk kunnen maken. Voordat een evenement of activiteit begint, moet dan een test gedaan zijn. Bij een negatieve uitslag krijgt iemand toegang. Deze kan getoond worden via een app.

Door: Nationale Zorggids