Normal_rss_entry-276084

Ongeveer 33.500 mensen die in de langdurige zorg werken, hebben in de afgelopen dagen een nieuwe afspraak gemaakt om het coronavaccin van AstraZeneca te krijgen. Hun afspraken werden anderhalve week geleden afgezegd toen Nederland tijdelijk stopte met het toedienen van het vaccin.

In totaal werden toen 43.000 afspraken geannuleerd. Die mensen kregen afgelopen weekeinde per sms de uitnodiging om een nieuwe prikafspraak in te plannen. De vaccinaties worden gezet door regionale gezondheidsdiensten. De overkoepelende organisatie, GGD GHOR Nederland, verwacht dat de overige 9500 zorgmedewerkers binnenkort een afspraak maken. "Dit is conform verwachting, we zien geen gekke dingen. Sommige mensen hebben meer tijd nodig voor het inplannen. Mensen moeten ook overleggen over hun roosters, om te kijken wanneer ze tijd hebben voor een afspraak", aldus een GGD-woordvoerster.

Het vaccineren van deze groep werd woensdag hervat. De GGD verwacht ruim een week nodig te hebben om alle 43.000 mensen in te enten. Daarna moeten nog ongeveer 100.000 werknemers in de langdurige zorg worden gevaccineerd. Dat zijn de mensen die tijdelijk geen prikafspraak konden maken vanwege de vaccinatiepauze. Over een paar weken hebben alle 700.000 medewerkers in de langdurige zorg in elk geval een eerste inenting gehad, verwacht de GGD.

Het vaccin van AstraZeneca wordt ook toegediend aan 60- tot 64-jarigen, aan mensen met het syndroom van Down die thuis wonen en aan mensen met extreem overgewicht. Die inentingen lopen via de huisartsen. In Zeeland, Limburg en Noord-Brabant zijn die vaccinaties al afgerond. Huisartsen in Gelderland stonden op het punt te beginnen toen de overheid de pauze inlaste. Die vaccinaties beginnen deze week alsnog, net als in Flevoland en Utrecht. De rest van het land volgt later.

Daarnaast wordt het vaccin van AstraZeneca gegeven aan bewoners en medewerkers van de geestelijke gezondheidszorg. Ook die vaccinaties worden deze week hervat.

Door: ANP