Normal_coronavaccin__vaccineren__inenten__prik

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: ‘Uitzonderlijke bijwerking coronavaccin AstraZeneca goed te behandelen’

Een extreme reactie van het immuunsysteem die antistoffen aanmaakt tegen de eigen bloedplaatjes, blijkt de oorzaak van de zeldzame bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca te zijn. Bloedexperts hebben dit onderzocht en weten ook te melden dat deze stoornis goed op te sporen én te behandelen is. Hoe? Dat lees je in het artikel dat we maandag schreven

Dinsdag: corona: wanneer val je in een risicogroep?

De overheid, het RIVM en GGD’en spreken vaak over risicogroepen bij corona: mensen die een verhoogd risico hebben op een ernstig verloop van de ziekte of op overlijden. Maar wanneer behoor je tot een risicogroep? Wij zochten het voor je uit.

Woensdag: Aantal coronapatiënten op intensive cares kan verdubbelen

De druk op de intensive cares kan in de komende weken ongeveer verdubbelen. Daar houdt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) rekening mee. Momenteel liggen 600 tot 650 coronapatiënten op een ic-afdeling, begin april kan dat zijn gestegen tot ergens tussen de 1.000 en 1.250. De druk zal pas lichter worden als er meer mensen gevaccineerd zijn

Donderdag:  EMA bespreekt zeldzame bloedproblemen na prik met externe experts

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) bespreekt maandag met een groep deskundigen van buitenaf de zeer zeldzame bloedstollingsproblemen die zich hebben voorgedaan na prikken met het coronavaccin van AstraZeneca. In een voorlopige conclusie benadrukte het veiligheidscomité van het EMA vorige week al dat de voordelen van het vaccin zwaarder wegen dan de mogelijke risico's.

Vrijdag: ‘Instellingen dreigen met ontslag voor zorgverlener die geen coronavaccin wil’

Tientallen zorginstellingen hebben gedreigd met ontslag of het stopzetten van het salaris van medewerkers zich niet willen laten inenten. Ook zijn medewerkers emotioneel gechanteerd en wordt bij nieuwe coronabesmettingen met de vinger naar hen gewezen, maakte BNR vrijdag bekend. 

Door: Nationale Zorggids