Normal_coronatest__corona__testen

Apotheken verkopen vanaf vandaag voor 8,95 euro zelftests voor corona. Binnenkort zijn ze ook in drogisterijen en supermarkten te koop. Zelftesten zijn voor mensen die voor de zekerheid een test willen afnemen, voordat ze naar school of werk gaan. Ze zijn niet bedoeld om te testen bij klachten of om te testen voor toegang tot een evenement. Mensen met klachten moeten nog steeds naar een GGD-locatie, zodat deze een eventuele besmetting kan registreren. Dit meldt NOS.

Net als de coronatests bij de GGD’en, voorziet de zelftest je van een wattenstaafje. Maar anders dan bij een originele test, hoeft hij niet in de neus én de keel. Voor een zelftest hoef je een wattenstaafje alleen maar een klein beetje in je neus te doen, zo’n twee centimeter. “Dat staafje draai je vier keer rond. Niet te snel; ongeveer 15 seconden in elk neusgat”, legt apotheekhouder Annie-Marie Prins-Jacobs uit.

Wattenstaafje kort in de neus

Na afname gaat het staafje in een plastic buisje met vloeistof, dat ook in de kit zit. Het buisje draai je even rond, zodat het vocht in het wattenstaafje komt. Na in het buisje geknepen te hebben, kan het wattenstaafje weer uit en het reageerbuisje weer gesloten worden. De vloeistof druppel je op een testplaatje en na maximaal een kwartier, krijg je een positieve of negatieve testuitslag.

Betrouwbaarheid zelftest

Wie positief getest is, wordt gevraagd om naar de GGD te gaan voor nog een test. Ondanks dat de betrouwbaarheid van zelftests op ongeveer 84 procent staat, hangt het wel van de uitvoering af. Daarom is een extra test bij de GGD aanbevolen.

Door: Nationale Zorggids