Normal_mondkapje__coronavirus

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Dinsdag: dubbele dosis AstraZeneca voor onbekend aantal mensen

Een onbekend aantal mensen in Alphen aan den Rijn is per abuis ingeënt met een dubbele dosis vaccin van AstraZeneca. Het gaat om patiënten die voor vaccinatie waren opgeroepen door een huisartsenpraktijk. Een dubbele dosis zou niet schadelijk zijn en geeft ook niet meer bijwerkingen, blijkt uit richtlijnen van het RIVM en het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG).

Woensdag: ‘Bijwerkingen coronavaccins niet bekeken per sekse’

Farmaceuten en onderzoekers van vijf grote coronavaccins hebben hun onderzoeksdata over bijwerkingen niet uitgesplitst naar sekse. Mede daardoor is het onduidelijk of bij mannen en vrouwen verschillende bijwerkingen optreden. Wereldwijd worden er meer bijwerkingen van coronavaccins gemeld door vrouwen dan door mannen. Van de melders was 86,6 procent vrouw. Mogelijk ook omdat tot nu toe veel jonge, vrouwelijke zorgverleners zijn gevaccineerd.

Donderdag: Ook Janssen-vaccin veroorzaakt mogelijk extreem zeldzame bijwerking

Bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zijn drie meldingen binnengekomen over trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) na een inenting met het Janssen-vaccin. Bij het AstraZeneca-vaccin is inmiddels een verband gelegd tussen vaccinatie en bijwerking, maar bij Janssen nog niet. Daar gaat het EMA nu mee aan de slag.

Vrijdag: Gezondheidsraad adviseert opnieuw over AstraZeneca

De Gezondheidsraad adviseert om door te gaan met het vaccineren met AstraZeneca, maar dit vaccin alleen te gebruiken bij 60-plussers. Voor andere leeftijdsgroepen adviseert de raad om een van de andere vaccins te gebruiken. Dit nieuwe advies komt voort uit het vastgestelde verband tussen AstraZeneca en een extreem zeldzame bijwerking die vooral bij vrouwen jonger dan 60 jaar lijkt voor te komen.

*Het overzicht van deze week start op de dinsdag. De Nationale Zorggids bracht maandag in verband met Pasen geen nieuws.

Door: Nationale Zorggids