Normal_rss_entry-279005

GGD GHOR Nederland roept mensen op niet met de huisarts, medisch specialist of de GGD te bellen met vragen over het vaccineren van kwetsbare mensen met overgebleven vaccins. Het heeft volgens de organisatie ook "geen enkele zin" om naar een locatie te komen in de hoop op een overgebleven dosis.

GGD GHOR Nederland zegt vrijdag veel vragen te krijgen over het vaccineren van kwetsbare mensen met het zogenoemde 'surplus': de vaccindoses die overblijven na een prikdag. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge zei donderdag dat de gezondheidsdienst de overgebleven doses ook aan kwetsbare mensen mag geven, nadat eerder leek alsof het surplus alleen bestemd was voor ziekenhuis- en GGD-medewerkers.

GGD GHOR Nederland wil teleurstelling voorkomen bij kwetsbare mensen die nu mogelijk denken sneller voor een prik in aanmerking te komen. "Uit een flacon van Pfizer/BioNTech kunnen 6 spuiten worden gehaald", legt een woordvoerster uit. "Als mensen zich afmelden voor hun vaccinatie dan laten we de flacons ongeopend. Zo hebben we aan het einde van de dag altijd maximaal één geopende flacon waar nog ongebruikte doses in zitten." Soms zijn dat vijf doses, soms maar één en gemiddeld zijn het er twee à drie per dag per priklocatie.

Voorrang

Als GGD'en coronavaccins over hebben, moeten ze die eerst aan prikkers zelf of aan andere medewerkers op een GGD-vaccinatielocatie geven. Als er daarna nog vaccin over is mogen de diensten zelf bepalen naar wie die doses gaan. Daarbij moeten ze wel zo dicht als mogelijk bij de vaccinatiestrategie blijven, wat wil zeggen dat ze bijvoorbeeld mensen met een verhoogd medisch risico, ziekenhuispersoneel en ouderen voorrang geven.

GGD Limburg-Noord had tot dusver als enige genoeg vaccins over om ook andere mensen dan alleen het GGD-personeel te vaccineren. Een woordvoerster laat weten weliswaar "heel blij" te zijn ook kwetsbare mensen te mogen blijven prikken met het surplus, maar ze roept mensen ook op er niet over te bellen. "De coronazorg staat al onder zware druk."

De GGD Limburg-Noord krijgt van huisartsen in de regio een lijst van mensen met een kwetsbare gezondheid. Die mensen worden gebeld als er aan het einde van een prikdag nog vaccin over is. De woordvoerster benadrukt dat de GGD "alleen maar prikt. De medisch specialisten, zoals huisartsen, bepalen wie er op de lijst komt te staan voor een overgebleven dosis". Ook GGD GHOR Nederland laat weten dat het niet mogelijk is om je aan te melden voor een prik met overgebleven vaccin.

Door: ANP