Normal_coronatest_coronavirus_corona

Coronatestservice heeft doelbewust eerder handhaving van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geprobeerd te omzeilen. De aanbieder van testen op het coronavirus mocht sinds 11 februari 2021 geen antigeensneltesten meer uitvoeren, maar deed dat toch. Coronatestservice probeerde dat te verbergen door deze testen in het computersysteem te registreren als antistoftesten. Dit meldt IGJ. 

Daarom heeft de inspectie besloten dat Coronatestservice voorlopig geen enkele vorm van zorg mag verlenen of aanbieden die te maken heeft met testen op het coronavirus. Dat betekent ook dat het bedrijf geen coronatesten op bijvoorbeeld de website mag aanbieden. Ook niet als die door een ander bedrijf worden uitgevoerd.

Langer onder het vergrootglas

Coronatestservice ligt al langer onder het vergrootglas van de inspectie. Begin november werd een eerste maatregel opgelegd. Daarna volgden nog diverse inspectiebezoeken aan de verschillende locaties van de testorganisatie. Daaruit volgden meerdere maatregelen. Steeds opnieuw bleek Coronatestservice bij herinspectie niet te voldoen. Daarom is onder meer een last onder dwangsom opgelegd met een maximum van 40.000 euro.

Voldoen aan voorwaarden

Het testbedrijf mag pas weer zorg leveren die te maken heeft met het testen op het coronavirus als de organisatie aan alle voorwaarden voldoet en de inspectie dat heeft kunnen controleren. De IGJ houdt de situatie zeer nauwlettend in de gaten of er niet toch coronatesten worden afgenomen of uitslagen worden doorgegeven door Coronatestservice. Mensen die hier signalen over krijgen kunnen dat (anoniem) melden via het Landelijk Meldpunt Zorg.

Door: Nationale Zorggids