Normal_mondkapje__coronavirus

De samenleving openen is niet zonder risico’s, zeiden premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie dinsdagavond. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april. Dit meldt Rijksoverheid. 

Op 28 april worden een aantal coronamaatregelen losgelaten of aangepast. Zo vervalt op 28 april 04.30 uur de avondklok. Het thuisbezoek verandert van maximaal één persoon per dag naar twee personen. Wel blijft het maximum van één keer op bezoek per dag gelden. En luidt het advies om bij binnenkomst altijd de handen te wassen en anderhalve meter afstand te houden.

Terrassen open

Terrassen buiten kunnen van 12.00 uur tot 18.00 uur open, onder voorwaarden. Het maximaal aantal gasten op een terras is 50. Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan. Aan een tafel zitten maximaal twee personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar, dan mogen er meer mensen aan een tafel. Bezoekers kunnen binnen betalen, naar het toilet of gebruik maken van de garderobe. Binnen is een mondkapje verplicht.

Winkels open

Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel. Het kabinet raadt aan om op een rustig tijdstip naar een winkel te gaan, zoals vroeg in de ochtend. En ga zo veel mogelijk alleen. Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, kunnen open van 06.00 uur tot 20.00 uur. Supermarkten en andere essentiële winkels mogen weer op hun gebruikelijke tijden open. Het dragen van een mondkapje blijft er verplicht. 

Het hoger onderwijs gaat vanaf maandag 26 april één dag per week open. Vanaf mei komen zelftesten beschikbaar voor studenten en medewerkers. Theorie-examens voor een rijbewijs, vaar- of vliegbewijs zijn weer mogelijk en bij uitvaarten mogen weer 100 mensen aanwezig zijn.

Tweede stap

De tweede stap in het openingsplan staat op z’n vroegst op 11 mei gepland. Dan kan er bijvoorbeeld meer als het gaat om buitenlocaties, zoals dierentuinen en pretparken. Ook kan er dan onder voorwaarden weer binnen en meer buiten gesport worden.

Door: Nationale Zorggids