Normal_vaccineren_inenten_prik

Om tempo te maken gaat de GGD mensen tussen de 18 en 60 jaar met een medische indicatie vaccineren. Zij krijgen de uitnodiging voor een afspraak van hun eigen huisarts. Met die uitnodiging op naam melden zij zich bij de GGD. Dit heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid besloten in goed overleg met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), GGD-GHOR en het RIVM. Deze groep mensen wordt geprikt met Pfizer of Moderna. Een groep huisartsen, basisartsen en verpleegkundigen wordt gevraagd de GGD’en te helpen met aanvullende medische ondersteuning en toezicht op de locaties. Dit meldt Rijksoverheid. 

De miljoen Nederlanders tussen de 18-60 jaar met een medische indicatie zouden op advies van de Gezondheidsraad tegelijk met de groep 50-59 jarigen gevaccineerd worden. Dit omdat beide groepen volgens de Gezondheidsraad een vergelijkbaar risico lopen op ernstige gezondheidsschade door Covid-19. Nadat vrijwel alle 60-plussers en iedereen met een hoog medisch risico zijn geprikt, worden de eerste mensen met een medische indicatie zo spoedig mogelijk uitgenodigd. Dit gebeurt in groepen in de loop van de eerste week van mei.

Efficiënte uitvoering

Eerst zouden huisartsen hun eigen patiënten tussen de 18 en 60 jaar met een medische indicatie - die ieder jaar van hun huisarts een uitnodiging krijgen voor de griepprik - voor hun rekening nemen maar de circa 100 GGD-vaccinatie-locaties door het hele land kunnen dat vanwege het aantal prikkers en de speciaal opgerichte infrastructuur snel doen. De opschaling kan naar ruim 1,5 miljoen prikken per week. Huisartsen en andere artsen dragen bij aan het medisch toezicht ter plekke.

Niet tegelijk

Iedereen van 18-60 jaar met een medische indicatie gaat dus niet tegelijk maar bij de eerst volgende gelegenheid net vóór de groep 50-59 jarigen zonder medisch risico. De groep 50 tot 59-jarigen worden van oud naar jong uitgenodigd en gevaccineerd, ook door de GGD. Het tempo blijft zo hoog mogelijk maar is altijd afhankelijk van de leveringen van vaccins. Dit kwartaal worden bijna 17 miljoen vaccins verwacht.
Ouderen en mensen met een hoge medische indicatie, zoals mensen met het Downsyndroom en ziekten als Duchenne, ALS en leukemie komen in de landelijke vaccinatiestrategie als eersten aan de beurt. Dit om zoveel mogelijk sterfte en (ernstige) ziekte te voorkomen. De tweede helft van mei zijn zij en alle 60-plussers met een eerste prik gevaccineerd.

Door: Nationale Zorggids