Normal_rss_entry-280442

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe twaalf meldingen ontvangen van bloedstolsels (trombose) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na een prik met het coronavaccin van AstraZeneca. Het gaat om vier extra meldingen ten opzichte van de vorige rapportage van Lareb twee weken geleden. De zeldzame, gevaarlijke bijwerking staat inmiddels in de bijsluiter van AstraZeneca en het Janssen-vaccin.

Volgens de organisatie betreft het vrouwen tussen de 23 en 65 jaar die zijn ingeënt met AstraZeneca voor de prikstop. De klachten ontstonden 7 tot 20 dagen na vaccinatie. Lareb maakte eerder al bekend dat een van de vrouwen is overleden. Een andere vrouw kreeg een hersenbloeding. Momenteel worden AstraZeneca-prikken alleen nog gezet bij 60- tot 64-jarigen. Het Europees geneesmiddelenbureau EMA gaf afgelopen vrijdag wel aan, na verdere bestudering van het vaccin, dat de voordelen ervan opwegen tegen de nadelen voor alle volwassenen. Volgens de organisatie komen de ernstige bijwerking naar schatting voor bij 1 op de 100.000 gevaccineerde mensen.

Inmiddels is ook de bijwerking ‘laag aantal bloedplaatjes’ (trombocytopenie) toegevoegd aan de bijsluiter van het AstraZeneca-vaccin. "Soms krijgt iemand daardoor blauwe plekken, een bloedneus of puntbloedinkjes in de huid. Deze bijwerking is tijdelijk en meestal niet ernstig. Het gaat bij de meeste mensen vanzelf over", aldus Lareb woensdag.

Overlijdens

Het bijwerkingencentrum maakte ook bekend dat er tot nu toe 286 meldingen zijn binnengekomen over mensen die zijn overleden na inenting met een vaccin tegen het coronavirus. Dat zijn er 61 meer dan twee weken geleden. Overlijden na vaccinatie betekent echter niet dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak is van het overlijden.

Volgens Lareb gaat het om 216 mensen van 80 jaar of ouder, 51 personen tussen de 65 en 79 jaar en 18 personen onder de 65 jaar. Van één persoon is de precieze leeftijd niet bekend.

Meer dan 40.000 meldingen van bijwerkingen

De meeste meldingen gingen over het vaccin van Pfizer/BioNTech, 176 na de eerste vaccinatie en 55 na de tweede inenting. "Dit is het meest gebruikte coronavaccin en tevens het vaccin dat vooral in de ouderenpopulatie gebruikt wordt", aldus Lareb. Bij 31 andere meldingen van overlijden ging het om het vaccin van Moderna en bij 20 overlijdensgevallen het vaccin van AstraZeneca, waarvan één na de tweede vaccinatie. Bij vier meldingen is het vaccin onbekend. Volgens Lareb zijn bij een groot deel van deze groep gezondheidsproblemen de meest voor de hand liggende verklaring voor het overlijden.

Volgens de organisatie zijn er tot nu toe in totaal 41.746 meldingen van bijwerkingen binnengekomen van coronavaccins. Daarvan kwamen 22.439 meldingen na inenting met het vaccin van AstraZeneca, 15.563 over het vaccin van Pfizer/BioNTech en 3527 meldingen over het vaccin van Moderna. Ook kwamen er 104 meldingen over het vaccin van Janssen.

Meest gemelde bijwerkingen

De meest gemelde bijwerkingen zijn spierpijn, hoofdpijn, je niet lekker voelen, vermoeidheid, rillingen, misselijkheid en koorts. Ook reacties op de prikplek, zoals pijn, zwelling en een gevoel van warmte zijn vaak gemeld.

Het gaat om meldingen die tot en met 25 april zijn binnengekomen en bekeken bij Lareb. Ze hebben betrekking op ongeveer 5,5 miljoen gegeven vaccins. Hierbij gaat het om ongeveer 3,5 miljoen vaccins van Pfizer/BioNTech, 1,5 miljoen van AstraZeneca, 400.000 van Moderna en 20.000 van Janssen.

Door: ANP