Normal_vaccineren_coronavaccin_inenten

Het risico om ernstig ziek te worden door corona is voor jongeren veel minder groot dan voor ouderen. Waarom zouden zij er dan voor kiezen om zich wél te laten vaccineren? De Gezondheidsraad zei onlangs tegen de SGP dat vaccinatie niet alleen bedoeld is om jezelf te beschermen. Je doet het ook om anderen niet te besmetten. Wat zijn de belangrijkste redenen voor jongeren om toch een prik te halen? Wij zetten ze op een rij.

Niemand is verplicht om zich te vaccineren, maar hoe meer mensen zijn ingeënt tegen het coronavirus, hoe groter de kans is dat het virus naar de achtergrond verdwijnt. Een hoge vaccinatiegraad, geeft corona minder kans om toch ergens tussendoor te glippen. Wat vooral voor jongeren een belangrijke reden kan zijn om zich toch te laten vaccineren, is dat ze hun vrijheid erdoor terugkrijgen.

Vrijheid terugkrijgen

Coronamaatregelen belemmeren ons allemaal in ons dagelijks leven. We werken thuis, kunnen maar beperkt winkelen, niet zomaar uit eten en op stap gaan is voorlopig niet toegestaan. Hoe kunnen we onze vrijheid weer terugkrijgen? Door een prik te halen tegen het coronavirus.

Viroloog Ab Osterhaus staat achter de strategie om jongeren ook te laten vaccineren in hun eigen belang. “De boodschap  zou kunnen zijn: ‘Hé jongens, als je meedoet dan kun je de kroeg weer in!’ Dat zal jongeren moet aanspreken”, denkt hij. Pas bij een groepsimmuniteit van minimaal 70 procent, kunnen veel beperkingen weer opgeheven worden.

Maar vooral: je kunt anderen niet meer besmetten

De Gezondheidsraad zei onlangs tegen de SGP dat vaccinatie niet alleen bedoeld is om jezelf te beschermen. Je doet het ook om anderen niet te besmetten en om het virus het land, of de wereld, uit te helpen. Wie zijn ouders of grootouders weer wil kunnen knuffelen, kan het beste zelf ook een coronavaccinatie halen. Zelfs als ouders en grootouders al gevaccineerd zijn. De vaccins beschermen immers niet voor 100 procent tegen ziekte, maar maken de kans op ziekte door corona kleiner én het ziekteverloop is minder ernstig. Dus om de kans dat ouderen alsnog ziek worden door corona zo klein mogelijk te houden, doen jongeren er goed aan om zelf ook een vaccinatie te halen.

Waarom worden jongeren onder de 18 jaar dan niet gevaccineerd?

Simpelweg omdat er nog onvoldoende getest is op kinderen. Als uit latere studies blijkt dat de beschikbare vaccins veilig én effectief zijn voor kinderen tussen de 12 en 18 jaar, dan krijgen ook zij de mogelijkheid om een prik te halen.

Door: Nationale Zorggids
Bronnen: Business Insider, Trouw, RTL Nieuws, Telegraaf