Normal_rss_entry-280913

Bij de dood van ten minste een coronapatiënt heeft de stroomstoring in het ziekenhuis in Maastricht, in de nacht van donderdag op vrijdag, een rol gespeeld. Bij een tweede patiënt die na de stroomuitval stierf wordt dat niet uitgesloten. Dat heeft de directie van het Maastricht UMC+ tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Als gevolg van de stroomstoring viel hun zuurstoftoediening weg.

De stroomstoring bleef volgens de directie beperkt tot een kamer met vier patiënten op een verpleegafdeling. De andere twee zouden geen nadelige gevolgen hebben ondervonden van de stroomonderbreking. Hoe lang de stroom er al af was voordat het probleem werd geconstateerd, is nog onduidelijk. Evenmin kon de ziekenhuisleiding vertellen wat de oorzaak van de storing was.

Nabestaande Kizzy Magdelijns (41) drong eerder op zondag aan op een onafhankelijk onderzoek naar het overlijden van de twee patiënten. Een van hen was haar 67-jarige oom die volgens Kizzy Magdelijns zaterdagmiddag is overleden als gevolg van zuurstoftekort gedurende vele uren.

Eigen intern onderzoek

Het ziekenhuis is gestart met een eigen intern onderzoek. "De Inspectie kijkt met ons mee", zei voorzitter Helen Mertens van de Raad van Bestuur van het MUMC+. De inspectie besluit vervolgens of een extern onderzoek nodig is, zei ze. De resultaten van het interne onderzoek zijn over enkele weken bekend.

"Wij betreuren dit enorm en leven mee met de nabestaanden", zei directeur patiëntenzorg Karin Faber. Ze vertelde dat het nog onduidelijk is hoe de stroomstoring is ontstaan. Het was geen algehele storing, maar eentje die beperkt bleef tot de verpleegafdeling. De apparaten gaven geen alarm af, zei ze. "Ik weet niet waarom het alarm het niet deed." Volgens haar heeft het medisch personeel correct gehandeld.

Faber benadrukte verder dat beide patiënten die later overleden ernstig ziek waren. Volgens Magdelijns gold dat echter niet voor haar oom. Die was volgens haar juist aan de beterende hand.

Door: ANP