Normal_zelftest_coronatest

Swabs die horen bij zelftesten op het coronavirus zijn steriel verpakt. Het is dan ook niet de bedoeling dat het deel met het watje aangeraakt wordt voordat het de neus in gaat. In principe is de swab zo verpakt dat je deze bij het staafje uit de verpakking is te halen, maar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft een melding gehad dat dat bij één soort zelftest niet goed is gegaan. Bij de Flowflex van Acon kan het zo zijn dat de swab moeilijk uit de verpakking komt zonder het watje aan te raken. Dit meldt IGJ. 

De inspectie heeft besloten dat swabs van Acon die al op de markt zijn nog gebruikt en verkocht mogen worden. Er is een klein risico dat het testresultaat negatief wordt beinvloed als het watje met de handen wordt aangeraakt, maar met een paar aanwijzingen aan de gebruiker is dat risico weg te nemen.

De verpakking kan het best aan de onderkant opengemaakt worden met behulp van een schaar, zodat de swab aan het staafje uit de verpakking gehaald kan worden. In elk geval moet worden voorkomen dat het watje met de handen wordt aangeraakt. Voor gebruik van de test is het sowieso verstandig om de handen te wassen. Dit staat ook in de gebruiksaanwijzing.

De Flowflex van Acon is onder meer te koop bij Etos, Kruidvat, Bol.com en Action.

Door: Nationale Zorggids