Normal_coronavaccin__coronavaccinatie__vaccineren__inenten

Mensen met een medische aandoening, die jaarlijks in aanmerking komen voor een griepvaccinatie, worden vanaf donderdag 6 mei gefaseerd uitgenodigd voor een coronavaccinatie. Het gaat om mensen geboren tussen 1961 en 2003. Deze groep ontvangt de komende weken een uitnodiging. Dit meldt het RIVM. 

In de uitnodiging staat een specifieke code om de afspraak te maken bij de GGD. Dat kan online via www.coronavaccinatie-afspraak.nl of telefonisch, via een speciaal telefoonnummer. Deze groep krijgt bij de GGD het vaccin van Pfizer of Moderna. Het gaat naar schatting om 1,5 miljoen mensen die een afspraak kunnen maken na het ontvangen van een uitnodiging.

Huisartsen maken selectie

Huisartsen hebben een selectie gemaakt van de patiënten in hun praktijk die normaliter in aanmerking komen voor griepvaccinatie. Zij hebben extra risico om ziek te worden door corona. Vanaf 6 mei vallen zo’n 175.000 uitnodigingen per keer bij mensen uit deze groep op de mat. Binnen 2 tot 3 weken kan het merendeel van deze groep een afspraak inplannen bij de GGD. Mensen worden verspreid over het land uitgenodigd. De uitnodiging is persoonlijk en niet overdraagbaar.

Dubbele uitnodiging

Het kan zijn dat mensen in deze groep een dubbele uitnodiging ontvangen. Zij worden nu op basis van hun medische aandoening uitgenodigd, maar zijn soms al eerder via een andere route uitgenodigd. Bijvoorbeeld omdat zij werken in de zorg of geboren zijn in 1961 of 1962. Wie al gevaccineerd is, kan de tweede uitnodiging weggooien.

Wil je weten wanneer jij aan de beurt bent? Lees dan dit artikel over de vaccinatievolgorde.

Door: Nationale Zorggids