Normal_coronatest__corona__testen

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: minstens een patiënt overleden door stroomstoring in Maastricht UMC+

Bij de dood van ten minste een coronapatiënt heeft de stroomstoring in het ziekenhuis in Maastricht, in de nacht van donderdag op vrijdag, een rol gespeeld. Bij een tweede patiënt die na de stroomuitval stierf wordt dat niet uitgesloten. Dat maakte het ziekenhuis maandag bekend tijdens een persconferentie.

Dinsdag: leeftijd coronapatiënten in ziekenhuizen afgelopen maanden gedaald

De gemiddelde leeftijd van coronapatiënten in ziekenhuizen is gedaald in maart en april. Vooral op de verpleegafdelingen is duidelijk te zien dat er relatief minder 80-plussers met corona worden behandeld. Het percentage patiënten van 30 tot 70 jaar groeide juist van ruim 43 procent in januari en februari naar meer dan 56 procent in maart en april.

Woensdag: welke zorgelijke coronavarianten zijn er tot nu toe ontdekt?

Vorig jaar, toen de coronapandemie nog in de kinderschoenen stond, waren er geen varianten op het bestaande coronavirus. Maar sinds eind 2020 weet het virus zich te muteren en ontstaan er steeds meer coronavarianten. Wat zijn de meest zorgelijke coronavarianten die tot nu toe zijn ontdekt?

Donderdag: nog veel vragen in Kamer over ‘coronatesten voor toegang’

Met behulp van toegangstesten moet het de komende maanden mogelijk worden om de samenleving weer sneller te openen, dan zonder testen het geval zou zijn. Tenminste, dat is de redenering achter het wetsvoorstel van de regering over toegangsbewijzen.

Maar partijen hebben nog veel vragen, onder meer over de kosten en over de timing van het wetsvoorstel. Ook aan de noodzaak van het voorgestelde testsysteem wordt getwijfeld, nu het nog slechts een kwestie van enkele maanden lijkt tot een groot deel van de bevolking tegen het coronavirus is gevaccineerd.

Vrijdag: gevaccineerde bewoner verpleeghuis overleden na coronabesmetting

Een bewoner van een verpleeghuis in het Gelderse Wehl die onlangs ná vaccinatie besmet raakte met corona, is overleden. Het is nog niet duidelijk of de coronabesmetting ook de oorzaak van het overlijden van de bewoner is.

Door: Nationale Zorggids