Normal_vaccin_inenten_ouderen_griepprik

De prikpauze met het coronavaccin AstraZeneca voorkwam 0,3 gevallen van ernstige trombose, maar zorgde voor een toename van 90 extra ziekenhuisopnames en dertig extra ic-opnames. Dit berekenden vijf experts. Zij noemen de prikpauze om die reden niet proportioneel, meldt de Telegraaf. 

De gezondheidswinst van de prikpauze weegt volgens de vijf experts niet op tegen de gezondheidsrisico’s door corona. Bovendien zorgt een corona-infectie ook tot een verhoogde kans op trombose of longembolie, stellen zij.

Bestuurlijke besluiten niet altijd logisch

“Onze berekeningen laten zien dat bestuurlijke besluiten niet altijd logisch volgen uit risico-inschattingen op basis van objectieve gegevens. Politici en de maatschappij moeten zich hiervan bewust zijn en ervoor zorgen dat besluiten redelijkerwijs op een objectieve manier worden onderbouwd. Of simpeler gezegd: angst is een slechte raadgever”, schrijven Dominique Maas, Kees Kramers, Hans Smit, Saskia Middeldorp en Ira Hesloot in een artikel in het Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde.

40-plussers zijn volgens hen een prima kandidaat voor het vaccin van AstraZeneca, zeker als zij door onderliggende aandoeningen een groter risico lopen op een ernstiger verloop of sterfte door corona.

Door: Nationale Zorggids