Normal_rss_entry-281992

Het demissionaire kabinet wil een bonus geven aan alle medewerkers in de zorg. Ze krijgen dan een netto-uitkering van 200 tot 240 euro, schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.

Vorige maand kwam het kabinet met twee opties voor de bonus. Of net als vorig jaar een bonus voor alle medewerkers of een bonus alleen voor zorgmedewerkers die veel werken met corona. Zij zouden dan een bonus van netto 500 euro krijgen.

De Jonge gaf al eerder aan een voorkeur te hebben voor het belonen van alle zorgmedewerkers. Wel is er een inkomensgrens. De bonus gaat naar medewerkers die maximaal twee keer modaal verdienen.

Inkomensgrens verlagen

Een voorstel van de ChristenUnie om de inkomensgrens voor een bonus te verlagen naar 1,5 keer modaal ziet De Jonge niet zitten. "De gezamenlijkheid waarin alle zorgprofessionals hard werken binnen de sector vraagt om een onderlinge solidariteit. Dat brengt met zich mee dat ik een bredere doelgroep laat voorgaan op een beperkte stijging van het bonusbedrag", aldus de bewindsman.

Op uiterlijk 15 juni moet het loket opengaan waar de bonus kan worden aangevraagd. Fysiotherapeuten en verloskundigen komen dit jaar ook in aanmerking voor een zorgbonus. Zij kregen hem vorig jaar nog niet. Ook schoonmakers, zzp'ers en uitzendkrachten kunnen weer een bonus krijgen.

Vorig jaar werd een bonus van 1000 euro uitgekeerd aan zorgmedewerkers. Dat kostte meer dan 2 miljard euro. Dit jaar is 720 miljoen euro beschikbaar voor de bonus.

Door: ANP