Normal_mufid-majnun-j12rffh-2ze-unsplash

Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben ontdekt waarom sommige patiënten ernstig ziek worden na een infectie met het coronavirus. Deze patiënten blijken veel afwijkende antistoffen te produceren, die een extreme en schadelijke ontstekingsreactie opwekken. De onderzoekers hebben een medicijn op het oog waarmee ze deze ontspoorde afweerreactie kunnen  tegengaan, om zo ernstig zieke coronapatiënten op de intensive care te helpen. Het gaat hier om een al toegelaten medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van auto-immuunziekten. Dit meldt Amsterdam UMC. 

Immunoloog Jeroen den Dunnen: “Tijdens een infectie maakt je afweersysteem antistoffen aan. Die beschermen je tegen virussen. Dat is ook zo bij de meeste mensen die geïnfecteerd worden met het coronavirus. Maar bij covid-patiënten die ernstig ziek worden, ontspoort de antistofproductie. Deze patiënten maken niet alleen heel veel antistoffen, maar ook antistoffen met een andere structuur. Daardoor ontstaat een extreme ontstekingsreactie in de longen.”

Menno de Winther, deskundige op het gebied van afweercellen: “De antistoffen die ons lichaam aanmaakt, hebben de vorm van een Griekse Y. De bovenkant bindt aan het virus, terwijl de staart aan de afweercellen in de longen bindt en deze cellen activeert. We weten inmiddels dat die staart anders is bij patiënten die ernstig ziek zijn. Om het simpel te zeggen, er zitten hele andere suikerverbindingen aan. Daardoor activeren deze antistoffen de afweercellen in de longen veel te sterk.”

Cytokine-storm

De te sterke activatie heeft een cytokine-storm tot gevolg. Den Dunnen: “Daarbij slaat het afweersysteem op hol en maakt het te veel ontstekingseiwitten aan. De ontstekingsreactie die bedoeld was om het virus aan te vallen, tast nu ook de eigen weefsels aan. Bovendien raken de bloedvaten lek en lopen de longen vol met vocht. Ook gaan de bloedplaatjes klonteren waardoor je overal bloedpropjes krijgt. Opname op de ic is vaak onvermijdelijk en de prognose van deze patiënten is niet al te best.”

Behandelen met medicijnen die afweerreactie onderdrukken 

Om de ernstige gevolgen van een corona-infectie tegen te gaan zijn dus niet zozeer antivirale medicijnen nodig, maar medicijnen die de afweerreactie onderdrukken. Daarom krijgen ernstig zieke patiënten op dit moment al dergelijke medicijnen, zoals dexamethason en tocilizumab. Den Dunnen: “Deze medicijnen hebben inderdaad enig effect, maar het grote nadeel is dat deze middelen het hele immuunsysteem platleggen en dat wil je niet. Een goede afweerreactie is nog steeds belangrijk.”

Dankzij hun grote kennis van het afweersysteem konden de onderzoekers medicijnen selecteren die specifiek de ontstekingsreactie door de afwijkende antistoffen remmen, maar de rest van de afweer intact laten. “Het middel dat we hebben onderzocht, fostamatinib, verhindert dat de afweercellen in de longen reageren op de afwijkende antistoffen, maar nog wel op het virus. Deze specificiteit maakt dit medicijn een veelbelovende kandidaat voor het behandelen van ernstig zieke covid-patiënten.”

Door: Nationale Zorggids