Normal_rss_entry-282126

Het RIVM heeft in Nederland tot dusver vier gevallen van de Indiase variant van het coronavirus gevonden. De variant lijkt volgens het instituut mogelijk extra besmettelijk, maar niet van invloed op de werking van de coronavaccins die nu worden gebruikt.

De eerste resultaten van het onderzoek naar de invloed van de Indiase variant op de werking van de vaccins zijn "bemoedigend", aldus viroloog Chantal Reusken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. "Maar er is nog veel onzekerheid." Het RIVM onderzoekt wekelijks ongeveer 1500 willekeurige monsters van het virus, die worden aangeleverd door laboratoria uit heel Nederland. In totaal 18.877 monsters uit de willekeurige steekproef werden geanalyseerd. Het overgrote deel van die monsters bevatte de Britse variant.

Vliegverkeer stilgelegd

Hoe snel de Indiase variant al in Nederland rondgaat is volgens het RIVM lastig te zeggen. "In Engeland vormt deze variant een toenemend aandeel van de besmettingen", aldus Reusken. "Wij houden het nauwlettend in de gaten." Om verdere verspreiding tegen te gaan heeft Nederland al het vliegverkeer met India stilgelegd.

Door: ANP