Normal_corona-5174671_640

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: De Jonge wil advies van RIVM over eerder vaccineren zwangere vrouwen

Demissionair minister Hugo de Jonge wil weten of het verstandig is om zwangere vrouwen voorrang te geven bij het vaccineren tegen corona. Het is aan het RIVM om uit te zoeken of zwangeren inderdaad meer risico lopen op een ernstig verloop van een corona-infectie. Zo ja, is er dat aanleiding om hen voorrang te geven bij het vaccineren?

Dinsdag: ministerie niet te spreken over website prullenbakvaccin.nl

Het initiatief Prullenbakvaccin.nl waarmee mensen zich kunnen aanmelden voor een overgebleven inenting tegen corona lijkt sympathiek, “maar is geen verstandig idee”. Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid over het initiatief van een groep artsen. Het is niet aan andere om de middelen verdelen, zegt een woordvoerder dinsdag.

Woensdag: ‘Coronabonus voor alle zorgmedewerkers’

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid schrijft woensdag aan de Tweede Kamer dat het demissionaire kabinet voornemens is om alle zorgmedewerkers een coronabonus te geven. Ze krijgen dan een netto-uitkering van 200 tot 240 euro. Dit tot grote teleurstelling van onder meer beroepsorganisatie NU’91. Zorgmedewerkers gingen uit van een bonus van 500 euro voor iedereen, en nu blijkt de waardering voor het werk dat ze doen gehalveerd.

Donderdag: Indiase coronavariant tot nu toe vier keer opgedoken in Nederland

Het RIVM heeft in Nederland tot nu toe vier gevallen van de Indiase coronavariant gevonden. De variant lijkt volgens het instituut extra besmettelijk, maar niet van invloed op de werking van de coronavaccins die nu worden gebruikt. Er is echter nog veel onzekerheid, dus de tijd moet leren hoe deze variant zich verder ontwikkelt.

Vrijdag: GGD maakt nauwelijks gebruik 5.000 doktersassistenten die willen prikken

Bijna vijfduizend doktersassistenten hebben zich sinds december aangemeld om te helpen met vaccineren tegen corona, maar GGD’en laten bijna nooit iets van zich horen. Volgens verschillende GGD-directeuren wordt er om verschillende redenen geen gebruikgemaakt van de diensten van doktersassistenten. Die redenen lees je hier.

Door: Nationale Zorggids